U borbi protiv droge, Švicarska će legalizirati kokain

,

Mnoge evropske zemlje, uključujući Španiju, Italiju i Portugal, više ne izriču zatvorske kazne za posjedovanje droge

Švicarska prijestolnica Bern želi pokrenuti pilot-projekat kojim bi se omogućila prodaja kokaina za rekreativnu upotrebu - radikalan pristup borbi protiv droge.

Parlament u Bernu je podržao tu ideju, ali se i dalje suočava sa otporom gradske vlasti i također zahtijeva promjenu državnog zakona.

Legalizacija napreduje

Politika droga širom svijeta se razvija, a američka država Oregon dekriminalizira posjedovanje malih količina kokaina u korist liječenja od droge.

Niko ne ide tako daleko

Mnoge evropske zemlje, uključujući Španiju, Italiju i Portugal, više ne izriču zatvorske kazne za posjedovanje droge, uključujući kokain, iako nigdje nije otišlo tako daleko do prijedloga o kojem se raspravljalo u Bernu.

Navodi se da su zabrane neefikasne

Švicarska preispituje svoj stav o drogama nakon što su neki političari i stručnjaci kritizirali pune zabrane kao nedjelotvorne. Prijedlog je trenutno u ranoj fazi i prati tekuće pokušaje da se dozvoli legalna prodaja kanabisa.

“Rat protiv droge je propao i moramo razmotriti nove ideje”, rekla je Eva Chen, članica bernskog vijeća alternativne ljevice, koja je bila kosponzor tog prijedloga.

Ovdje se najviše troši

Mjereno količinama ilegalnih droga i njihovih metabolita izmjerenih u otpadnim vodama, bogata Švicarska ima jednu od najvećih stopa korištenja kokaina u Evropi, a Zuerich, Basel i Geneva su među 10 najboljih gradova u Evropi.