U Cazinu održano otvoreno Paraglajding takmičenje ''Gomilijada cup 2018'' (FOTO)

U organizaciji Aero kluba „Kumulus“ iz Cazina, a prema planu Vazduhoplovnog saveza FBiH, u Cazinu je održano otvoreno međunarodno Paraglajding takmičenje „Gomilijada cup 2018“, koje je bodovano i za prvenstvo FBiH.

Učestvovao je 51 takmičar iz osam država i to: BiH, Hrvatske, Meksika, Austrije, Slovenije, Makedonije, Švicarske i Crne Gore, koji su sa svojim paraglajderima polijetali sa zaletišta na Velikoj Gomili, najvišoj koti u Cazinu (796 metara nadmorske visine), a cilj je bio u naselju Bajrići. Radilo se o paraglajding takmičenju u disciplini precizno slijetanje u zadanu tačku, a nakon tri serije letova, rezultati su zbrajani za konačni poredak. Na kraju je prvi u ukupnom poretku bio Marko Hrgetić iz kluba „Flumen“ iz Meksika.  

- Inače sam iz Rijeke, ali živim u Meksiku i letim za klub „Flumen“. Hrvatski sam reprezentativac u preletima i šest puta prvak Hrvatske u paraglajdingu. Ovo mi je bio prvi nastup u Cazinu i prezadovoljan sam, kako stazom za letenje, tako i gostoprimstvom domaćina, za koje zaista imam samo riječi hvale. Oduševljava me ovo zelenilo preko ljeta i ovi brdski predjeli, što daje drugačiji ambijent i atmosferu, u odnosu na takmičenja u nekim drugim mjestima. Zaista sam uživao u letovima i nastojat ću ponovo doći na ovo takmičenje – rekao je Marko Hrgetić, pobjednik paraglajding takmičenja „Gomilijada cup 2018“.

1

Drugo mjesto zauzela je Inja Šporer iz PK „Zagreb“, treći je bio Dario Stojanović iz „Extremeckluba“ Sarajevo, a četvrti Elvis Ljubijankić iz AK „Kumulus“ Cazin. U bodovanju za paraglajdiung prvenstvo F BiH, prvi je bio Dario Stojanović iz „Extreme cluba“ Sarajevo, drugo mjesto zauzeo je Elvis Ljubijankić iz AK „Kumulus“, treći je bio Dejvid Šantić iz AK „Jastreb“ Velika Kladuša, a četvrti Adnan Pezo iz „Extreme cluba“ Sarajevo. U ekipnom dijelu takmičenja najuspješniji je bio „Extreme klub“ Sarajevo, ispred Aero kluba „Kumulus“ Cazin i AK „Jastreb“ iz Velike Kladuše. Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo uvjetima za takmičenje i odličnom organizacijom, za koju je već 9 godina zaslužan AK „Kumulus“.

2

- Ovim letovima otvorili smo i novi teren za naše paraglajding takmičenje, koji će dugoročno biti u upotrebi. Dan je bio idealan za letenje, tako da je 45 takmičara koji je bodovan i 10 koji su revijalno letjeli, zaista moglo uživati. Najveći teret oko organizacoije podnijeli su članovi AK „Kumulus“, a najveću podršku dao nam je Grad Cazin. Zadovoljni smo odzivom takmičara i njihovom pohvalama, koje smo dobili kada je organizacija u pitanju – istaknuo je Šerif Bajrić, predsjednik Skupštine AK „Kumulus“ Cazin.

3