U dalekoj Švedskoj preminuo Velid Šabić

.
U dalekom švedskom gradu Malmeu, u 86-godini života, preminuo je Velid Šabić, nekada istaknuti nogometaš Podgrmeča.

 

In memoriam Velid Šabić

(20.9.1938. Sanski Most – 3.1.2024. Malmö)

U Malmö u Švedskoj, iznenada je, 3. januara 2024, u 86-oj godini, preminuo Velid Šabić, jedan od najvećih fudblera „Podgrmeča“, koji je igrao i za „Rudar“ Ljubija i „Rudar“ iz Labina.

Piše: Fikret Tufek

03.01.2024.

Velid (Sulejman) Šabić je rođen u Sankom Mostu, pripada plejadi najvećih fudbalera „Podgremča“, zajedno sa Nikicom Vezmarom, Tehvidom Jakupovićem… Bio je legendarni igrač br. 8„Podgrmeča“ iz Sanskog Mosta, prvog nogometnog kluba u novoj Jugoslaviji, Rudar Ljubija i NK Rudar Labin.

U monografiji „60 godina FK „Podgremeč“Tehvid Jakupoviće piše da je „Velid Šabić bio legenda, nizak rastom a sjajan igrač, sa nadimkom „Gusar“, boem koji nije robovao sportu i od života je uzimao ono što mu je davao; protivnik mu nije mogao uzeti loptu, čuvena su njegova „zagrađivanja“, vrstan dribler, igrač u veznom redu, sa velikom borbenošću i požrtvovanjem…“!

Velid Šabić je dugo godina bio blagajnik u Građevinskom podutzeću- GIP “20. oktobar” Sanski Most; svi ga pamte kao odgovornog i uzornog radnika.

Nakon agresije na BiH 1992. godine, Velid Šabić je sa suprugom Nadijom (učiteljica u O. Š. „Hasan Kikić) protjeran iz Sanskog Mosta u jednom od brojnih autobusa, sa kartom u jednom smjeru. Njihove kćerke tada nisu živjele u Sanskom Mostu: Ilma je bila udana u Tuzli, a Anesa je živjela u Zagrebu. Kao i druge sanske porodice, iz Sane je protjerana i porodica Velida Šabića: bio je to mukotrpan progon u nepoznato, trbuhom za kruhom, ostavivši za sobom kuću i sve što su imali.  Odlazak u inostranstvo u kasnim godinama, nakon okončane radne karijere, bio je težak i za Šabiće.

Potkraj 1992. godineVelid Šabić je sa suprugom Nadijomprotjeran u Švedsku, prvo u Höör, u prihvatni kamp, potom su premješteni u Karlskronu, te na kraju u Nybro, gdje su oboje bili aktivni.

Tokom 1997. godine porodica Šabić je preselila u Malmö, u naselje Rosengård, gdje je bio značajan broj bh. porodica, te se uključili u Islamsku zajednicu Malmö, kao i u bh. udruženje “Bosanska krajina”, u kojem su bili aktivni članovi.

Šabići su bili od početka i aktivni članovi Udruženja građana Sanskog Mosta u Švedskoj, čiji su rad intenzivno finansijski podržavali i učestvovali u svim akcijama pomoći Sanjanima u izbjeglištvu i upravi Općine Sanski Most u izbjeglištvu u Travniku, te redovnoj pomoći V i VII korpusu Armije RBiH, kroz akcije kao „Jedan vojnik – jedna puška“ i brojne druge.

Nikada Velid Šabić nije prestao da sanja povratak u svoj Sanski Most, gdje bi provodio više mjeseci dok je lijepo vrijeme, a ostalo vrijeme u naselju Rosengård, gdje se svakodnevno viđao sa bh. rajom ispred Trgovinskog centra: tako je bilo i ovog ljeta – Velid se u oktobru 2023. vratio raji u Malmöu. Godine su uzimale danak: Velid je sve rjeđe išao na ”Susret s rajom” ispred Centra! Kod njega je često boravila i svesrdno mu pomagala kćerka Anesa (Markaryd). Iznenada, tiho i nečujno, 3. januara 2024. prestalo je da kuca plemenito srceljudine i velikog čovjeka, tihog i nenametljivog Velida Šabića!

Iza Velida su ostale kćerke Ilma i Anesa, te unuci Omar i Haris, s kojima se ponosio..!

Ispraćaj posmrtnih ostataka biće iz Malmöa a dženaza će biti u Sanskom Mostu – datumi će biti naknadno objavljeni..!