U okviru manifestacije "Od Drine do Une" sinoć u Bihaću održana tribina o globalnom djelovanju Bošnjaka

U okviru četvorodnevnemanifestacije pod nazivom „Od Drine do Une“ koja je započela 11. jula u Srebrenici, a bit će završena danas u Sarajevu, sinoć je u sali Muzeja AVNOJ u Bihaću održana tribina o globalnom djelovanju Bošnjaka kojoj su, pored eminentnih gostiju, prisustvovale i domaće zvanice među kojima i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik općine Bužim Zikrija Duraković.

Bošnjaci nemaju drugu domovinu osim Bosne i Hercegovine, koju zajedno trebaju očuvati. Nažalost, činjenica je da su Bošnjaci u posljednje vrijeme razjedinjeni i da sve učestalijim izjavama koje dolaze iz institucija države, Bošnjaci raseljeni po svijetu se ne priznaju da su isto tkivo kao Bošnjaci koji žive u domovini, što  je za ovaj narod neprihvatljivo, istakao je Azem Dervišević, predsjednik  Kongresa Bošnjaka.

Upravo zbog toga ova organizacija aktivno radi na uvezivanju Bošnjaka u svijetu s ciljem aktivnije zaštite njihovih pravnih, političkih, ekonomskih pa i vjerskih  pitanja.

Prije same tribine članovi Bošnjačke asocijacije posjetili su mezare krajiških bošnjačkih velikana rametli generala Mehmeda Alagića, generala Izeta Nanića i ratnog minista vanjskih poslova BiH doktora Irfana Ljubijankića.