Umrla mlada Iranka (16) koju je navodno prebila moralna policija

.

Preminula je tinejdžerica koju je navodno napala iranska policija za moral jer nije nosila maramu, objavili su državni mediji. 16-godišnja Armita Geravand pretrpjela je "teške ozljede" nakon svađe s takozvanom moralnom policijom na postaji Shohada u glavnom gradu Teheranu 1. listopada, prema organizaciji za ljudska prava Hengaw.

Iz Hengawa su naveli da je Geravand izvučena iz vlaka, a incident je snimljen kamerom. Njezin slučaj se uspoređuje sa slučajem Mahse Amini, 22-godišnjakinje koja je preminula dok je bila u pritvoru moralne policije prošle godine, što je potaknulo prosvjede širom zemlje.

Roditelji rekli da joj je pao krvni tlak

Iranski mediji su nedavno objavili da je Geravand "moždano mrtva". Pojavile su se i fotografije koje prikazuju 16-godišnjakinju kako leži u krevetu u bolnici Fajr. Pojavili su se izvještaji kako je njezinim roditeljima zabranjeno objavljivati njezine slike na društvenim mrežama nakon incidenta ili razgovarati s grupama za ljudska prava o tome što se dogodilo.

U videu koji je podijelila državna novinska agencija IRNA roditelji stradale djevojke rekli su kako je njihovoj kćeri pao krvni tlak i da je zato izgubila ravnotežu, udarivši glavom. Borci za ljudska prava smatraju kako je sporna izjava dana pod pritiskom. Zatražili su da se objave snimke iz vlaka, piše Sky News.

Čini se da videoisječak podijeljen državnim medijima prikazuje tinejdžericu kako hoda prema vlaku s dvije prijateljice. Nakon nekog vremena jednu od djevojaka putnici izvlače van. Masoud Dorosti, čelnik operativne tvrtke za teheranski metro, rekao je da snimke ne pokazuju znakove sukoba. 

 

Foto: Društvene mreže