Uskoro počinje gradnja najskupljeg tunela u BiH: “Radovi će trajati 6 godina”

B

Po dužini deveti tunel u Evropi koji spaja Bosnu sa Hercegovinom koštat će 1,1 milijardi KM. Gradnja po modelu “žuti Fidic” može biti problematična

Bliži se početak gradnje tunela Prenj, najdužeg na Koridoru 5C, a koji je po dužini deveti u Evropi, te 30. u svijetu. To proizilazi iz informacije Autocesta FBiH koja je odaslana Parlamentu FBiH.


Kako su naveli, izrada projektne dokumentacije je u fazi završetka Idejnog projekta na osnovu kojeg će se pokrenuti tenderska procedura za ugovoranje radova po modelu „žuti Fidic“. Iz Autocesta su, odgovarajući na pitanje federalnog poslanika Admira Čavalića, naveli da će ovaj najskuplji objekat na cjelokopnom autoputu u BiH, koštati oko milijardu i 100 miliona KM!

Gradit će se šest godina

Planirano je da bude izgrađen u roku od 78 mjeseci odnosno šest godina. Iz Autocesta navode da su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka dostavile mandatno pismo namjere o spremnosti učestvovanja u finansiranju izgradnje dionice od Ovčara do Mostara Sjever uključujući i tunel Prenj. Za tu svrhu obje ove evropske banke izdvojile bi po 300 miliona eura.