Uživo / Izrael odgovorio na iranske napade: Pojavili se prvi snimci

raketni napad

Raketni napad izvršen je na grad Isfahan


 

Nakon što je u subotu navečer Iran napao Izrael sa dronovima i projektilima, uslijedio je odgovor. 

Izraelski ratni kabinet je nekoliko dana razmišljao o tome kakav će biti odgovor, a na kraju su to uradili iznenadnim napadom u petak ujutro. 

Kako navode "BBC" i "CNN", s podacima iz američkih izvora, raketni napad izvršen je na grad Isfahan, u blizni kojeg se nalaze nuklearna postrojenja. 

06:50 - IRNA je izvijestila da su nastavljeni letovi prema međunarodnom aerodrom Imam Homeini u Teheranu.

06:45 - Državna novinska agencija IRNA prenijela je da je Iran danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu.
Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana.

06:35 - Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Mark Kimit je za BBC govorio o značaju Isfahana.

- Isfahan je zaista u velikoj mjeri centar iranskog nuklearnog programa u smislu obuke, istraživanja i, što bi neki rekli, razvoja iranske nuklearne sposobnosti - rekao je Kimit.

06:20 - Izraelska vojska je na pitanje "CNN-a" rekla da "nema komenatr" o izvještajima o eksplozijama u Iranu.

06:14 - Pojavili su se navodni prvi snimci raketnog napada na Iran. Na njima se vidi kako nebo svijetli , vrlo vjerovatno od djelovanja iranske protuvazdušne odbrane.

06:12 - Izrael napao Iran, raketni napad izvršen je na grad Isfahan. U provniciji u kojoj se nalazi ovaj grad, nalaze se i velika vazduhoplovna baza iranske vojske, veliki kompleks za proizvodnju projektila i nekoliko nuklearnih postrojenja.