Velika Britanija razmatra aposlutnu zabranu cigareta za sljedeću generaciju

.
Premijer Velike Britanije Rishi Sunak razmatra uvođenje nekih od najstrožih mjera protiv pušenja cigareta na svijetu kojima bi se sljedećoj generaciji zapravo zabranilo da uopće može kupiti cigarete, saznao je Guardian.

 

Izvori iz Whitehalla rekli su da premijer razmatra mjere slične onima koje je donio Novi Zeland prošlog decembra. Uključivale su stalno povećanje zakonske dobi za pušenje kako se duhan nikada ne bi prodavao nikome rođenom 1. januara 2009. ili nakon toga.

Razumije se da bi obećanje Sunakova vodstva da će kazniti ljude s 10 funti ako izostanu sa pregleda kod doktora opće prakse ili u bolnici također moglo biti ponovno na stolu, iako bi to moglo biti politički teško. Ideju je najavio premijer tokom svoje kampanje u ljeto 2022., no čini se da se od nje odustalo kada je prošle jeseni preuzeo dužnost.

Politika zabrane pušenja u stilu Novog Zelanda značila bi potpuno ukidanje cigareta za sljedeću generaciju. Pod bivšom premijerkom Jacindom Ardern, Novi Zeland je također donio zakone za smanjenje sadržaja nikotina u duhanskim proizvodima i prisilio ih da se prodaju samo u specijaliziranim trgovinama duhana, umjesto u trgovinama i supermarketima.

Laburisti su ranije rekli da se savjetuju o postupnom ukidanju prodaje cigareta s vremenom za mlađe ljude na sličan način kao na Novom Zelandu, a ministar zdravstva u sjeni, Wes Streeting, rekao je u januaru da želi saznati postoji li "apetit za promjenom " u zemlji.

Politike koje se razmatraju dio su nove akcije Sunakova tima usmjerene na potrošače prije izbora sljedeće godine. Ove su sedmice premijera naširoko kritikovali poslovni, centristički torijevci i skupine za zaštitu okoliša jer je odustao od cilja vlastite stranke za nula CO2.

Također je optužen za sijanje neizvjesnosti u obrazovanju nakon što se pokazalo da je razmišljao o reviziji A niboa kako bi se prešao na sistem sličniji međunarodnoj maturi, koji studentima omogućava učenje više predmeta.