Velika Kladuša: Jedno lice smrtno je stradalo u saobraćajnoj nesreći

vf

Jedno lice smrtno je stradalo u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći evidentiranoj u mjestu Todorovo. Kako su nam kazali u Policijskoj stanici Velika Kladuša, nesreća se desila u večernjim satima gdje je došlo do slijetanja vozila s ceste. U vozilu se nalazila jedna muška osoba koja je, nažalost, podlegla od zadobijenih povreda. Kako saznajemo, radi se o četvrdesetdvogodišnjem Samiru Toriću. U protekla 24h evidentirane su još dvije nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica.

Vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren, rekao nam je dežurni Grahović.

37 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Samra Alibegić i Dinko Keserović.

Isporuka električne energije je uredna. Nema najavljenih prekida u elektronapajanju.

Vodosnabdijevanje domaćinstava je stabilno, saznajemo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Velika Kladuša.

JKUP „Komunalije“ krupni otpad danas odvozi na sljedećim relacijama:  Polje, Barake, Mala Kladuša, Marjanovac, Dolovi, Šumatac, Šabići, Kudići, Donja Vidovska, Gornja Vidovska, Johovica.

Svjetski je dan knjige i autorskih prava

– Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža.

UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovirati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.


– U skladu s današnjim danom, Udruženje „Sutra je novi dan“ Velika Kladuša danas organizira promociju knjige „Sretne misli“ autorice Alme Taletović. Promocija će biti održana u 18:30h u OŠ „25. novembar“.

– Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u centralnim krajevima, vidljivost je smanjena zbog magle. Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a i dalje upozoravamo na moguće odrone na brojnim dionicama. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

– Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima na krajnjem sjeverozapadu Bosne je moguća kiša. Poslije podne i tokom noći kiša ili lokalni pljuskovi u većini područja. Dnevna u Krajini od 6 do 10, u ostatku Bosne od 12 do 18, na jugu zemlje do 21 °C.

Promjenljive i nestabilne vremenske prilike pretežno će uzrokovati lošije raspoloženje, a kod hroničnih bolesnika i meteoropata povremeno će dovoditi do nešto jačih tegoba tokom dana. Opća slika će biti lošija, uglavnom zbog lokalnih pljuskova. Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju tokom jutra i večeri, kada će se usljed viška vlage u zraku pojačati osjet hladnoće, u toplijim dijelovima dana ugodnije, uz umjerene temperature.