Velika Kladuša: Veliki broj pacijenata zatražilo pomoć hitne službe

asa

 Prema riječima dežurnog vatrogasca Grahovića, Vatrogasna jedinica nije imala poziva za izlazak na teren.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno narušavanje javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica. Krivičnih djela nema prijavljenih.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja u proteklom periodu zatražio je 41 pacijent od kojih su dva upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Ajla Husić i Abdulah Fazlić.

– Isporuka električne energije je stabilna.

– Prema informaciji iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je uredno.

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu, informišu jutros iz JKUP „Komunalije“.

– Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO – World Intellectual Property Organization) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. april budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se  pod motom „Žene i intelektualno vlasništvo: ubrzavanje inovacija i kreativnosti“ kojim slavimo stav “moguće je” iskazan od strane žena izumiteljica, kreatorica i poduzetnica širom svijeta te njihov rad na pomicanju granica. Žene oblikuju svijet svojom maštom, domišljatošću i marljivim radom, ali se često suočavaju sa značajnim izazovima u pristupu znanju, vještinama, resursima i podršci koja im je potrebna da bi napredovale.

– 26. april obilježava se i kao Dan poticanja korištenja obnovljivih izvora energije.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 26. april:

– Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona karakterišu ovog jutra saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Na pojedinim dionicama u višim predjelima vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti (Mlinište). Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Duge su kolone teretnih vozila na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima na sjeveru.

– Danas u Bosni i Hercegovini jutro oblačno sa kišom u većem dijelu zemlje. Na vrhovima planina je moguć i slab snijeg. U ostatku dana postupni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura od 10 do 16, na jugu do 19 stepeni.

– Slično kao i proteklog dana, uz promjenljivo i nestabilno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, tegobe kod osjetljivih osoba će biti nešto izraženije tokom prijepodneva. Povremene padavine će mjestimično kvariti ugođaj i raspoloženje većini populacije. Drugi dio dana proteći će uz ljepšu opću sliku i postepeno razvedravanje.