Vjerovali ili ne: Profesor američkog Yalea poručio starijim Japancima da izvrše masovno samoubistvo

.
Yasuke Narita, profesor na prestižnom američkom Univerzitetu Yale imao je vrlo kontroverzan prijedlog rješenja za problem koji ima Japan, a to je rapidno starenje njegovog stanovništva.

 

Predložio je da stanovnici treće dobi izvrše masovno samoubistvo. To je predložio u decembru 2021. u jednom od intervjua za japansku televiziju. Kako je tada izjavio, rješenje je jasno, stariji trebaju izvršiti masovni seppuku ili masovno samoubistvo.

Seppuku je ritualno samoubistvo samuraja. Kontroverzni stav je zabrinuo pojedine japanske parlamentarce, a kritičari smatraju da bi za posljedicu mogao imati zakon o eugenici koji je postojao od 1948. do 1996. Ovim zakonom je bila dozvoljena dobrovoljna, ali i prisilna sterilizacija osoba s nasljednim i mentalnim bolestima.

Međutim, profesor Narita, koji među mladima ima status zvijezde nakon što je reklamirao energetsko piće, sada tvrdi da su njegove izjave izvučene iz konteksta. Za list Times je rekao da je riječ o "apstraktnoj metafori" koju je prestao koristiti.

No, kako je objavio list Jerusalem Post, ekstremnim komentarima o eutanaziji privukao je hiljade korisnika društvenih mreža u Japanu. To su prije svega mladi koji smatraju da je njihov ekonomski napredak onemogućen zbog toga što je stanovništvo vrlo staro. Narita na društvenoj mreži Twitter ima više od 550.000 pratitelja.

Japanski premijer Fumio Kishida je prošli mjese upozorio da društvo neće moći funkcionisati zbog pada nataliteta. Prema njegovim riječima situacija za državu je "sad ili nikada". Udio starijih osoba u ukupnoj populaciji Japana je najveći u odnosu na ostale zemlje svijeta. Taj udio se povećava od 1950. godine.

Foto: (Screenshot: Keio University)