Vučić kontra Haške presude: U Mostaru negirao krivicu Srbije zbog nesprečavanja genocida

r
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Mostaru da ne razumije zašto zemlje kao što su Njemačka i SAD hoće da se usvoji rezolucija o Srebrenici u UN-u, te je dodao kako "Srbija nije kriva za nesprečavanje genocida".

"To je tema koja duboko dijeli narode na Balkanu. To je tema koja duboko dijeli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumijem, da je to neko namjerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumijem ja šta Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumijem šta je to što hoće Njemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije ni malo jasno", rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma privrede u Mostaru.

Vučić smatra da je ovo vraćanje u prošlost.

"Mi smo vraćeni 30 godina unazad i tu su nas vratili oni koji su nam sve vreme govorili - nemojte da gledate u prošlost. I kada smo nedavno imali prijedlog za raspravu na sjednici Vijeća sigurnosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. A onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da, prošlost je dobra kad njima odgovara, prošlost nije dobra kad im ne odgovara. Budućnost je poželjna kad im odgovara, a nimalo nije dobra kad im ne odgovara", objašnjava Vučić.

Dodao je kako je za sve važno da pokušamo da pronađemo racionalni izlaz, kako ne bismo bili više pogođeni

"Pred Međunarodnim sudom pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici", izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska privrednog sajma u Mostaru.

On je, odgovarajući novinarki BHRT-a koja je navela da je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu utvrđeno da je Srbija kriva zato što nije spriječila genocid, rekao da ona ne treba da izmišlja i da je svakako učinjen užasan zločin, ali da Srbija nije odgovorna za genocid.

No tvrdnja predsjednika Srbije je u suprotnosti s presudom i Haga. Naime Međunarodni sud pravde presudio je da je Beograd prekršio međunarodno pravo time što nije spriječio genocid u Srebrenici 1995. godine.

Sud je tada dodao da čelnici Srbije nisu ispunili svoju međunarodnu obvezu da spriječe ubojstva i kazne odgovorne.

Sud je zaključio da je Srbija prekršila obavezu kažnjavanja počinioca genocida u Srebrenici, prvenstveno zbog toga što Haškom tribunalu do tada nije izručila generala Ratka Mladića.

Presudom je tada naloženo da odmah preduzme djelotvorne korake kako bi osigurala poštivanje Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida i optužene pojedince proslijedi na suđenje u Haški tribunal.

 

Video pogledajte KLIKOM OVJDE

 

Foto : RTRS