Za Cazin-net piše Bajrić Senad, kordinator u Vijeću Građana USK

Ovako je napisao Bajrić Senad, redakciji Cazin.netu:

"Danas su ponovo novinari iz BH televizije došli pred Sedru i tražili od mene izjavu na zaključak kako kažu da je Vlada USK i gradonačelnici  općina Cazin i Bihać prihvatili i usvojili zaključak i donijeli odluku da se u Sedru smjeste djeca i porodice djece migranata i izbjeglica. Dao sam izjavu za dnevnik BHRT1 u kojem sam rekao da mještani odnosno građani MZ Ostrožac nemaju ništa protiv da se smjeste djeca i porodice sa djecom u H Sedru a da prema našim informacijama sa kojim smo raspolagali pred proteste radilo se od 10 do 15 takvih porodica. Ako je smještaj u ne devastiranom hotelu 150 ležaja i još sa renta vilama 302 ležaja od kud ih sad ima 400, kad su nam svi govorili i u općini Cazin i u općini Bihać i vladi da se radi od 10-20 porodica sa djecom.

Opet sam iznio stav u kojem se suprostavljamo da se H Sedra kao komplex sa 18 dunuma njene zemlje formira kako je bilo planirano kontenersko i šatorsko naselje za više stzotina i hiljada emigranata kao centralnog emigrantskog prihvatilišta.

Rekao sam i ovo da  Sedra nije mjesto ni za prihvatilište djece i porodica sa djecom obzirom da sami komplex hotela je vezan direktno uz rijeku Unu i pitao sam; Ko će snositi odgovornost za tu djecu do 18 godina ako na tim slobodnim prilazima kupalištima Sedre dođe do gušenja ili utapanja.

Na sve sam upozorio pa i to da Vijeće Građana razmatra organizovanje masovnih protesta u Gradu Bihaću zbog migrantske krize i sve većeg priliva migranata čija je kontrola boravka u Bihaću, Kladuši i USK izostala od strane institucija države.

Prema informacijama sa kojima raspolažem na USK se nalazi blizu 5000 izbjeglica i migranata a svaki dan pristižu iz Sarajeva i RS-a novi."