Zarif: SAD neće zlostavljati Iran

Iranski šef diplomatije poručio da ta zemlja neće svoju sigurnost prepustiti 'vanjskim dobavljačima'.

Sjedinjene Američke Države neće silom natjerati Iran da ponovno pregovara o multilateralnom nuklearnom sporazumu, kazao je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif.

“Iran stoji čvrsto kada su u pitanju pokušaji zlostavljanja. Ako SAD nastavi kršiti sporazum ili odluči da izađe iz njega, mi ćemo iskoristiti svoje pravo da odgovorimo na način kojeg smatramo ispravnim“, naveo je Zarif.

Zahtjevi američkog predsjednika Donalda Trumpa za izmjenom nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila su neprihvatljivi, naveo je.

Reuters podsjeća da uskoro istječe rok koji je SAD dao Evropljanima da "poprave sporazum".

Trump je kazao da će, ukoliko EU do 12. maja ne popravi "strašne nedostatke" u iranskom nuklearnom sporazumu, odbiti produženje režima ublaženih sankcija Iranu, velikom proizvođaču nafte.

Tvrdnje izraelskog premijera

"Iran neće ponovo pregovarati o nečemu što je dogovoreno prije nekoliko godina i što se primjenjuje", kazao je Zarif.

On je poručio da Iran neće svoju sigurnost prepustiti "vanjskim dobavljačima", niti će ponovo pregovarati ili dodavati sporazumu koji se provodi u dobroj vjeri.

Trump smatra da se radi o najgorem sporazumu koji je ikada sklopljen.

Iranski zvaničnici osudili su ranije tvrdnje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da Teheran tajno provodi nuklearni program, odbacivši ih kao "laži" usmjerene na jačanje utjecaja američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Al Jazeera i agencije