Zašto radnici odlaze: Na gradilištu u Sarajevu, našim radnicima plaćaju 7 KM po satu, a stranim 7 eura

.
Na brojnim gradilištima širom zemlje, osim naših jezika, mogu se čuti turski, kineski i arapski. Među oglasima za poslove na istoku svijeta, Bosna i Hercegovina kotira kao zemlja sa dobrim uslovima za radnike iz inostranstva.

 

Kada govorimo o uslovima za radnike iz Turske, kada uzmemo u obzir njihovu inflaciju, za njih je Bosna – Njemačka”, kaže Osman 

Domaći poslodavci sada strahuju da takvu reputaciju ne bi mogla pokvariti sama država čije vlasti nemaju sluha za ono što se dešava na tržištu. Kako saznaje portal Crna-Hronika na građevinskom tržištvu razlikuju se cijene rada od kompanije do kompanije, ali se razlikuju cijene i u kompaniji. Zavisi odakle dolazite, zarađivat ćete više odnosno manje.

“U Sarajevu se dovode radnici iz Turske i plaća im se 7 eura po satu plus smještaj, prevoz i hrana. Našem radniku za isti posao se plaća 7 KM. Član moje porodice radi na tom gradilištu. Oni su zidari. Radnici se između sebe žale kako rade isti posao a duplo manje su plaćeni. A onda se gazde žale medijima kako ne mogu pronaći radnike koji će raditi. A svjesno ih diskriminira. Ovo je očito pojava na štetu naših radnika. Skupa rade isti posao, a dobiju duplo manje para. Naši radnici kad to saznaju, napuštaju gradilište.” – izjavio je izvor portala Crna Hronika.

Bh. tržištu nedostaje radne snage. Ogroman broj ljudi napustio je zemlju te su neke industrije već u problemu zbog nemogućnosti pronalaska radnika. Stoga i ne čudi što posežu za stranim radnicima ali zašto im plaćaju više?