Završeno ročište Senaidu Memiću: Rasplakao se i poručio da će podnijeti ostavku na mjestu ambasadora BiH u Maleziji

.
Odluka Suda o pritvoru bit će donesena u naredna 24 sata

 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održalo se ročište Senaidu Memiću, bivšem načelniku Općine Ilidža i ambasadoru BiH u Maleziji, inače SDA-ovom kadru. Sutkinja je Sanela Rondić. 

Memić se žalio advokatima da je suprugu ostavio u Maleziji, dok je njegov sin došao na ročište i pokušao stupiti u kontakt s ocem. Međutim, policajac ga je spriječio kazavši da to ne smije raditi.

Veliki broj krivičnih djela

Tužiteljice su pred Sudom iznijele da je Memić vršio veliki broj krivičnih djela što dovoljno govori o njegovoj ličnosti.

- Pokazao je sklonosti da vrši službene dužnosti na protupravni način. Tužilaštvo izražava opravdanu sumnju da će optuženi puštanjem na slobodu pobjeći u Maleziju jer ima diplomatski pasoš i tamo je zaposlen. U toj državi živi sa suprugom i ima redovna primanja čime mu je egzistencija osigurana. Čak bi ga i djeca mogla posjećivati – navedeno je.

Osim toga, rečeno je da tužioci smatraju da je osumnjičeni motiviran da pobjegne iz BiH „jer je svjestan da mu za krivična djela koja mu se stavljaju na teret prijeti zatvorska kazna od tri do 20 godina.“

Rekao podnijeti ostavku

Memić je na ročištu izjavio da će podnijeti ostavku na mjestu ambasadora BiH u Maleziji. Kroz suze je rekao da se neće sakrivati i bježati.

Odbrana pobija da je Memić nanio štetu stanovnicima Ilidže jer je budžet kako kažu povećan pet puta, a od ugovora o ustupanju parkinga Brajloviću svake godine u budžet je inkasirano 130.000 KM. S tim u vezi navode i da nijedan investitor nije ostao dužan Opštini Ilidža.

Odbrana predlaže mjere zabrane, oduzimanje ličnog i diplomatskog pasoša ili kućni pritvor.

Odluka Suda o pritvoru bit će donesena u naredna 24 sata.