Cazinsko toplo ljeto u znaku svijetlih dešavanja i posjeta ekselencija

Home

Cazinsko toplo ljeto u znaku svijetlih dešavanja i posjeta ekselencija


Cazin, Grad gostoprimstva i vrijednog naroda, Grad ponosa i heroja, Grad svijetlosti, budućnosti i prosperiteta ako Bog da.
Ovog toplog ljeta Cazin je bio Evropa u malom. Brojna kulturna, sportska, turističko rekreativna i poslovna dešavanja razlog su više za dolazak u Cazin. Nisu krili zadovoljstvo ni ambasadori, a prije svega njena ekselencija počasna konzulica BiH u Australiji, kao i predstavnik EU, koji su se osjećali kao da su u nekom Evropskom gradu.
Svaku kuću uljepšava njeno dvorište, cvijetnjak, čista okolina kao prvi dojam impresije uz riječi dobrodošlice.
Spomenimo samo neka svijetla dešavanja koja su obilježila toplo ljeto u Cazinu, Jusuf Bajrektarević.

 

Prvi Krajina film festival
 

Pored brojnih gradova i u Gradu Cazin desila se kinoprijekcija nekoliko značajnih filmskih ostvarenja u ukviru Krajina film festivala. Počasna konzulica BiH u Australiji uveličala svečanost čime su dani filma u Cazinu poprimili nivo svijetske razmjere. Film kao sedma umjetnost ima estetsku, idejnu, kulturnu i odgojnu ulogu. Krajina film festival u Cazinu, i pored raznih vrsta proizvoda koji su postali poznati i široko korišteni " uz Internet " je razlog za povratak filma u kino dvorane. Filmska umjetnost jača turističko - promotivnu i poslovnu ideju i potencijalne grada i države BiH.
jusuf_bajrektaraveic

Krajiška zmija


Brža, atraktivnija i izazovnija od mnogih zmija 🐍. Sportsko natjecanje sa puno adrenalina pruža mogućnost turističke ponude. Ova manifestacija je ujedno i poziv turistima da dođu na Stari grad Ostrožac, jer o ovim ljepotama pričaju učesnici auto trka iz inostranstva kad se vrate u svoje zemlje. Tu su ustaljene biciklijade, planinarenje i pješački pohodi stazama časti i ponosa kroz prirodne ljepote. Ne smijemo zanemariti i tradicionalnu motorijadu i zvuke motora koji bude želju za više. Zato je bitan lijep doček i gostoprimstvo, što se moglo vidjeti na njihovom nasmijanim licima.

Jusuf_krajiskazmija


 

Dan Pobjede i deblokada cazinske krajine
 

Kada su se sreli generali ARBiH i HV na mostu u Tržačkim Raštelima je historijski značaj kako za BiH tako i za Hrvatsku. Odbrana dostojanstva i pravde uz strpljivo podnošenje iskušenja bez osvete.
Ovaj most može biti, ne samo veza između dvije države, jer mostovi spajaju, kao granični prijelaz, nego i turističko i historijsko obilježje jednog teškog vremena na kojem je viđena sloboda.
Napokon je i Hadžin Potok otvoren kao međunarodni granični prijelaz, kako bi se smanjile gužve prilikom ulaska u BiH na postojećem prijelazu.

 

Posjeta više ambasadora
 

Neki od njih su došli prvi put u Cazin. Na prvi dojam kako su kazali ; " osjećam se kao da sam u nekom od europskih gradova ". Prvi utisak dolaska u centar grada, lijepo uređeno dvorište, cvijetnjak uz lijep doček i gospodarstvo pruža sigurnost i ugodan boravak. Te pozitivne priče će biti ispričane u Evropi. Sve to ubrzava Evropske integracije posebno fokusirajući se na efekte Reformske Agende na lokalnom nivo. To je i poruka ambasadora u razgovoru sa gradonačelnikom grada Cazin.

jusuf_ambasadori


 

Poslovni forum
 

Poslovni forum u znaku zajedničkih tema koje život znače u BiH. Interesi koji nas vežu, pravda i razvoj. U Gradu Cazin poruka je učesnika, ambasadora i Evropskog pokreta za BiH.
U fokusu prezentacije su bila pitanja u lokalnoj zajednici te kako građani i privrednici mogu imati koristi od reformskog procesa. Naglašeno je da efikasna lokalna uprava čini ključ za socio - ekonomski razvoj na lokalnom nivo i šire.
Ambasadori su naglasili da EU želi da pomogne malim i srednjim poduzećima u cilju otvaranja novih radnih mjesta. Istaknuto je da su rast privatnog sektora i konkurentnosti bitni za socio - ekonomski razvoj od čega građani mogu imati koristi.

 

jusuf_poslovniforum

 

Redovan dolazak naše dijaspore u matičnu zemlju na godišnji odmor
 

Tako mnogi pored posjete familiji, rodbini i komšijama godišnji odmor iskoriste i za druženje , slijela, festivale, kulturne manifestacije i razne vesele prigode. Sretni su to susreti.
Naša Dijaspora su najbolji ambasadori naše lijepe BiH bez diplomatskih pasoša. Redovno dolaze u svoju državu, grade, ulažu i tako financijski pomažu rodnu grudu. Nedostaje državna Strategija razvoja kako bi građani mogli živjeti i raditi u BiH, nažalost iz ekonomski razloga morali su trbuhom za kruhom u Europu i svijet. Sada su mnogi spremni ulagati al nedostaje pravna sigurnost u državi. Grad Cazin je otvoren za našu Dijasporu i kroz Ured za dijasporu na usluzi NON STOP. Hvala vam što dolazite pa da budemo država u koju će se više dolaziti a manje odlaziti.

jusuf_dijaspora

 

Prisustvo Bošnjačkog člana Predsjedništva obilježavanju godišnjice 503. i Cazinskih brigada
 

Uz prisustvo građana, svečano se postrojili brojni borci ispred komndanata, oficira i generala, kao i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kulturnih i društvenih institucija.
Gradonačelnik, koji je i sam bio u jedinicama 503. SBB, u svom govoru je između ostalog istakao da sve ratne zasluge za pobjedu pripadaju isključivo nama, Cazinjanima.

jusuf_

 

Objavio: Wed, 06/09/2017 - 13:07

Facebook komentari

Back to top