BIH VIJESTI

Pellicciari: Rusija ne podstiče Dodika da započne rat na Balkanu

Rusija ne podržava Milorada Dodika i njegove političke namjere i nije tačno da predsjednik Republike Srpske čeka novac i odobrenje Vladimira Putina kako bi započeo novi rat na Balkanu, rekao je…

Pellicciari: Rusija ne podstiče Dodika da započne rat na Balkanu

Rusija ne podržava Milorada Dodika i njegove političke namjere i nije tačno da predsjednik Republike Srpske čeka novac i odobrenje Vladimira Putina kako bi započeo novi rat na Balkanu, rekao je gostujući u programu BHRT-a saradnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije i profesor na univerzitetima u Rimu i Moskvi, Igor Pellicciari.

“Moram reći da se događa upravo suprotno. Rusija ne podstiče Dodika, ona ga podržava samo u nekim pitanjima u kojima smatra da su rješenja dobijena bez konsultacija s Moskvom. U posljednjih 25 godina Rusija nije imala veliku ulogu na Balkanu, kakvu je mislila da bi trebalo da ima. Ali nijedan korak preduzet u posljednjih 25 godina nije bio namijenjen pokretanju rata, već naprotiv”, tvrdi profesor Igor Pellicciari.

On smatra da su posljednje izjave Milorada Dodika izazvale iznenađenje u Rusiji i da ih u Moskvi ne shvataju previše ozbiljno. U intervjuu za BHRT Pellicciari tvrdi da ne postoji poseban odnos između predsjednika RS-a Milorada Dodika i i ruskog predsjednika Vladimira Putina, te da su za Rusiju, od Balkana i BiH, mnogo važnija pitanja Sirije i Ukrajine.

Profesor Pellicciari smatra da rusku politiku na Balkanu više određuju potezi SAD-a, koje zvanična Moskva smatra jedostranim, ostvarenim bez konsultacija dvije velike sile.

“Rusija se vratila na međunarodnom planu. Posljednjih 25 godina ova zemlja se, svidjelo se to nekome ili ne, vratila kao jedan od glavnih aktera na međunarodnoj sceni i na osnovu toga zahtijeva da dobije svoju ulogu i da bude konsultirana”, tvrdi saradnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Igor Pellicciari.

 

(Izvor: Fokus.ba)