SVIJET

Rusija planira zabraniti prodaju cigareta svim osobama rođenim nakon 2015. godine

Rusko ministarstvo zdravstva je otkrilo planove za zabranu prodaje cigareta svim osobama koje su rođene nakon 2015. godine. Zbog ovog radikalnog poteza bi Rusija postala prva zemlja sa ovako strogim stavom protiv…

Rusija planira zabraniti prodaju cigareta svim osobama rođenim nakon 2015. godine

Rusko ministarstvo zdravstva je otkrilo planove za zabranu prodaje cigareta svim osobama koje su rođene nakon 2015. godine.

Zbog ovog radikalnog poteza bi Rusija postala prva zemlja sa ovako strogim stavom protiv duhana. Rusi su dugo tolerisali pušenje, a restrikcije u javnosti su uvedene tek 2013. godine. Od tada su uvedeni još oštriji zakoni, no, čak i oni koji predlažu zakon nisu sigurni kako nametnuti zabranu prodaje cigareta cijeloj generaciji ljudi, prenosi Independent.

Postoji bojazan da će lažni duhan na crnom tržištu biti još štetniji po zdravlje.

Ima i onih koji u potpunosti vjeruju u novi zakon.

"Ovaj cilj je apsolutno ideološki korektan", izjavio je predsjednik Komiteta za zdravlje pri ruskom parlamentu Nikolai Gerasimenko.

Glasnogovornik Kremlja je izjavio da bi se o ovakvom zakonu trebalo dobro razmisliti i konsultovati s drugim ministarstvima. Zabrana prodaje bi uzrokovala bijes među proizvođačima duhana, no, Rusija je već napravila značajan napredak u borbi protiv pušenja.

Broj pušača je pao za 10 posto u 2016. godini te sada cigarete konzumira 31 posto populacije.

 

(Izvor: Klix.ba)