HVALJENJE PREDAKA

SAVJETI KOJIH SE TREBAMO PRIDRŽAVATI ZA NAŠE DOBRO: ‘Budi strpljiv, Allah je uz tebe!’

Ne pretjeruj u hvaljenju predaka i ponosu zbog svoga porijekla. Nemoj da ljudima postane neugodno kad stanes nizati vrline svojih predaka. Prođi se „davljenja“ drugih. Veličajući svoje pretke, posredno potcjenjuješ tuđe,…

SAVJETI KOJIH SE TREBAMO PRIDRŽAVATI ZA NAŠE DOBRO: ‘Budi strpljiv, Allah je uz tebe!’

Ne pretjeruj u hvaljenju predaka i ponosu zbog svoga porijekla. Nemoj da ljudima postane neugodno kad stanes nizati vrline svojih predaka. Prođi se „davljenja“ drugih. Veličajući svoje pretke, posredno potcjenjuješ tuđe, a da toga nisi ni svjestan. Od kakve je koristi da stalno ponavljaš historiju tvoje porodice, svoje porijeklo i ugled? Pusti da djela govore. Napravi prostora i drugima. Neka i drugi govore istinu o tebi i tvojoj porodici. Budi skroman i prođi se umišljenosti, samodopadljivosti i zabluda.

 

ODIJEVANJE


Odijevaj se poput drugih i ne izdvajaj se posebnom nošnjom. Oblači se onako kako se oblače u tvome mjestu i tvojoj zemlji i gledaj da to bude u skladu sa sredstvima i običajima sredine u kojoj živiš. Nemoj se oblačiti kao nevoljnici, niti kaon obijesni. Budi čist, uredan i lijep. Ne privlači poglede ekstravagantnom odjećom, jer je to ludost i nepromišljenost. Budi umjeren i suzdržan i odijevaj se poput većine. Nema potrebe da privlačiš pažnju i da na sebe usmjeravaš poglede.

 

ŽIVOTNE POTEŠKOĆE


Život je težak, pa mu pristupi hrabro. „Čovjeka smo stvorili da se trudi“, veli Uzvišeni. Život nikome ne pruža da postigne željeno bez truda, napora i borbe. Teškoćama se suprostavi hrabro i odlučno, i nemoj misliti da će ti uspjeh i slava doći kao poklon. Svi velikani platili su svoju slavu svojim znojem, snom, spokojem, zdravljem, pa čak i krvlju i životima. Ne čudi se kad ti se ispriječe poteškoće, to je neminovno. Suoči se s njima strpljivo, uporno i ustrajno, i nadvladat ćeš ih.

 

I DRUGI SU PAMETNI


Poštuj tuđu pamet i ne pričaj ljudima čuda i bajke. Kad govoriš, poštuj tuđi razum i ne govori stvari u koje razum ne može povjerovati. Ne spominji čudesa koja nemaju nikakvog oslonca i potvrde. Nemoj sebe dovoditi u neugodnu situaciju spominjući neosnovane stvari jer ćeš omrznuti ljudima, i kod njih ćeš izgubiti ugled. Budi iskren, traži istinu i nastoj biti pravedan.

 

NAJVEĆE BLAGO


Strpljivost je najveće blago koje posjeduješ, pa ga čuvaj. To je jedna od najvećih blagodati koje su ti darovane. Stoga je se drži u svakoj prilici. Strpljivost je tvoje bogatstvo, tvoja riznica, tvoja ljepota, imetak i oružje. Budi strpljiv, pa ćeš postići žuđeno, teško će ti pasti lahko. Strpljenjem ćeš prevazići iskušenja i spasiti se od smutnje, poraziti zavidljivce i savladati dušmane. Jedina tajna onih koji su uspjeli i pobijedili jeste da su bili strpljivi. Najskupocijeniji recept na svijetu jeste: 'Budi strpljiv, Allah je uz tebe!'

 

Nastaviće se ...

 

Izvor: ''Mapa Puta'