BIH

Valentin Inzko o proslavi u RS-u: Praznik je kada ga slavi cijela porodica

Osnovna poruka u mojoj izjavi nije bila poređenje 9. januara s danom osnivanja NDH, već da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima…

Valentin Inzko o proslavi u RS-u: Praznik je kada ga slavi cijela porodica

Osnovna poruka u mojoj izjavi nije bila poređenje 9. januara s danom osnivanja NDH, već da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva, izjavio je za današnji “Dnevni avaz” visoki predstavnik Valentin Inzko.

Naveo je da su tokom obilježavanja 9. januara bila isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

– Povrh toga, Ustavni sud tri puta je donio odluku o ovom datumu. Kao i u svakoj državi, tako su i u BiH odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, bez obzira na to sviđalo se to nama ili ne – izjavio je Inzko.

Što se tiče samog praznika, Inzko je dodao da je „to kao u porodici, najljepša porodična okupljanja su ona koja svi članovi porodice mogu slaviti i u kojima svi mogu učestvovati i ona najduže ostaju u sjećanju”.

– Ustavni sud BiH odlučio je o pitanju je li 9. januar kao dan RS u skladu s Ustavom. Sud je poništio rezultate referenduma o danu RS s obzirom na to da je referendum proveden na osnovu odluke za koju je Sud utvrdio da nije u skladu s Ustavom te je u suprotnosti s nalogom koji je Sud utvrdio u svojoj privremenoj mjeri. Uzimajući u obzir sve ovo, može postojati samo jedan stav, a to je da Ustav BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, mora biti poštivan. Tu nema biranja. Entiteti su pravno uspostavljeni i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Stoga se ovdje ne radi o entitetskim praznicima, nego se radi o poštovanju Ustava i vladavine prava – kazao je visoki predstavnik.

 

(Izvor: Fokus.ba)