Mirsad Ademović: Ja nemam rezervnu državu

Ll

Ja nemam rezervnu državu, a ova moja multikulturalna "Salatna zdjela" živjeće i nadživjeće sve bure, ratove i oluje.

Piše: Mirsad Ademović

Lijep je osjećaj kada saznate da će uskoro biti objavljen istraživački rad u kojem ste željeli doprinijeti mirnom suživotu u različitosti.

Bosna i Hercegovina je svjetski primjer kako različite kulture u društvu zaslužuju jednako poštovanje i naučni interes. Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, Alipašina džamija, Saborni hram Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, Sarajevska Sinagoga, Crkva Svete Obitelji u Kupresu, Ferhadija u Banja Luci, Pravoslavni hram Saborna Crkva u Sarajevu - ovo su samo neki od mnogobrojnih znamenitosti koje moja domovina stoljećima posjeduje. Ova poznata multikulturalnost i multikonfesionalnost Bosne i Hercegovine može biti značajan primjer Europi kao i muslimanima (migrantima) koji naseljavaju Europu o mogućnosti mirnog suživota u različitosti.

“Fundamentalistički“ fanatik, ugnjetavač žena, nemilosrdni terorist i tiranin. To su uglavnom današnje općeprihvaćene predodžbe o islamskim vjernicima sa Istoka. Međutim, tokom istraživačkog rada kojeg sam na Dublin City University posvetio medijskoj zastupljenosti, zapadnjačkoj islamofobiji utjelovljenoj u medijskoj slici islama na Zapadu, moram kazati da mi je bila čast baviti se i temom jednog od autohtonih naroda u BiH koji na neki način pomiruju teološku, socio-religijsku i historijsko-političku paradigmu.

Image
Ll

Baš onako kao što je istraženo, a ujedno i predstavljeno, muslimani iz BiH nisu neprijatelji zapadne civilizacije i kulture nego njihov, iako manjinski, viševjekovni sastavni dio. Za razliku od drugih muslimana koji naseljavaju Europu, bh. muslimani su autohtoni - integrirani u historijsku, kulturnu, političku i društvenu sredinu u kojoj se nalaze. Oni nemaju značajnijih problema sa svojim identitetom, sa svojim jezikom, bojom kože, kulturnim i vjerskim običajima.

Kao sto profesor Kovač sa Katedre Sveučilišta u Zagrebu kaže: “U teološkom smislu, islam iz Bosne i Hercegovine pokazuje se izuzetno tolerantnim i dijaloški otvorenim, u skladu sa svojom hanefijsko-maturiditskom predajom."

Ovo potvrđuje i značajna činjenica da je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu jedan od rijetkih islamskih visokoškolskih ustanova u sastavu jednog europskog Univerziteta koji promiče vrlo pozitivnu islamsku reformatorsku misao, otvorenu znanstvenoj kritici i savremenim tokovima.

Stoga, čast mi je odazvati se pozivu od strane DCU te tokom marta 2019. godine u Irskoj, Velikoj Britaniji i Americi (Boston, Nashville, St. Louis, Iowa, Texas and Los Angeles) održati nekoliko prezentacija i govoriti na temu o globalizaciji koja se u muslimanskom svijetu uglavnom ocjenjuje kao Westernizacija, a islamofobija, koja je postala glavni oblik rasizma u Europi, postaje jedan od ključnih socijalnih i političkih problema cijelog Zapada. Također, rado ću govoriti o medijima i njihovom doprinosu pri percepciji muslimana i islama na Zapadu.

Danas je vrijeme još jednog Božića, ovog puta pravoslavnog koji se provodi u krugu porodice, prijatelja i komšija. Ovo je također i prilika da se radost koju Božić donosi dijeli i s pripadnicima drugih religija, a to je bogatstvo kojim se posebno odlikuje naše društvo. Stoga, kao Bošnjak pridružujem se čestitkama i svima onima koji slave od srca želim da ovaj Božić donese puno zdravlja, ljubavi i veselja.