Poziv na Novembarski kamp fizike 2019. godine za učenike osnovnih i srednjih škola

Dragi učenici, mladi fizičari, drago nam je da Vas možemo pozvati na kamp fizike koji će se održati od 23. do 25. novembra 2019. godine u Sarajevu u organizaciji Društva fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa obrazovnim institucijama Richmond Park Schools i Internacionalnim Burch Univerzitetom!

- "Naša je želja pomoći vam da otkrijete svoj talent, motivisati Vas i pomoći Vam u građenju vašeg puta u svijet nauke i tehnologije, isto kako smo to imali priliku uraditi sa brojnim mladim fizičarima prije vas, a koji su sada uspješni studenti, naučnici i inžinjeri u BiH i inostranstvu. Uz to, ovim kampom vam želimo pružiti sjajne pripreme za takmičenja iz fizike u BiH i inostranstvu, kako za novo-osnovanu Balkansku Olimpijadu iz fizike, tako i za Evropsku i Međunarodnu Olimpijadu iz fizike na kojima su naši učenici do sada osvojili 6 srebrenih medalja, 12 bronzanih medalja i 34 pohvale", ističu iz Organizacijskog tima.

Opšte informacije

- "Na kampu vas očekuju svakodnevna predavanja gdje ćete uz naše predavače učiti vama novo gradivo, nakon čega slijede testovi koji će ispitivati vaše znanje - kako ono prethodno tako i ono usvojeno tog dana - te koji će ujedno služiti i kao simulacije takmičenja koja vas čekaju u budućnosti. Rezultati i rješenja svih testova biti će dostupni u večernjim satima dana izrade testa, a analize testova i po potrebi dodatna pojašnjenja prethodnog gradiva biti održane u sklopu predavanja dan nakon testa.

Vaši predavači biti će bivši takmičari iz fizike, osvajači brojnih medalja na Olimpijadama iz fizike i studentskih nagrada (Zlatne značke), a koji su sada jedni od najuspješnijih (Bachelor, Master i PhD) studenata fizike, elektrotehnike i mašinstva u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u svojim generacijama: Tarik Čorbo, Medina Dugonjić, Ajla Karišik, Admir Papić, Davor Bokan, Senad Isaković i Edvin Đapo", dodaju.

Poslijepodnevni sati svaki dan, poslije izrade testova, predviđeni su kao slobodno vrijeme za učenike. To vrijeme se može iskoristiti na dosta druženja i sportskih aktivnosti u sali škole.

Za učenike kojima je to potrebno biti će obezbijeđen smještaj u internatu škole.

Sve ostale informacije (npr. iznos i način uplate kotizacije) nalaze se u nastavku.

Satnica kampa

Detaljniju dnevnu satnicu kampa možete naći u dodatku, a napominjemo da su roditelji učenika i drugi gosti dobrodošli da prisustvuju ceremonijama otvaranja i zatvaranja kampa.

Datum održavanja: 23.11.2019-25.11.2019.

Mjesto održavanja: prostorije Richmond Park Schools-a i Internacionalnog Burch Univerziteta. 

Adresa: Francuske revolucije b.b., Ilidža

Predviđeno vrijeme dolaska za učenike u internatu: petak 22.11.2019, od 18:00 do 22:00 sati ili subota 23.11.2019. do 8:30 (tj. prije ceremonije otvaranja kampa).

Ceremonija otvaranja: 23.11.2019. u 9:00, amfiteatar Internacionalnog Burch Univerziteta - sve učenike molimo da budu na kampusu univerziteta najkasnije u 8:45.

Ceremonija zatvaranja: 25.11.2019. u 14:00, amfiteatar Internacionalnog Burch Univerziteta  Predviđeno vrijeme odlaska za učenike u internatu: ponedjeljak 25.11.2019. do 16:00 sati.

Plan predavanja i odabir grupa

Pri prijavi na kamp ste slobodni izabrati bilo koju od ponuđenih grupa u skladu sa vašim znanjem i temama predavanja, a njihova generalna preporuka je sljedeća:

Grupa 8. razreda: učenici 8. razreda osnovne škole (i niže):

Grupa 9. razreda: učenici 9. razreda osnovne škole:

Grupa A: učenici 1. razreda srednje škole, eventualno i 2. razreda

Grupa B: učenici 2. razreda, eventualno i 3. razreda

Grupa D- (junior, predolimpijska): učenici 3. i 4. razreda bez predznanja iz eksperimenata i kalkulusa a koji se žele spremati za međunarodna takmičenja (eventualno i učenici 2. razreda koji imaju jako predznanje iz grupa A i B)

Grupa D+ (senior, olimpijska): učenici 3. i 4. razreda sa predznanjem iz eksperimenata i

kalkulusa i koji se žele spremati za međunarodna takmičenja

Napominjemo da sva predavanja na Novembarskom kampu nadovezuju se na gradivo obrađeno na prethodnom Ljetnom kampu. Međutim, čak i ako niste bili na prethodnim kampovima slobodno se možete prijaviti, jer vam ovaj kamp predstavlja savršenu priliku da na vrijeme počnete učiti gradivo iz željene grupe. Ukoliko niste prisustvovali Ljetnom kampu, možete se javiti na mail ili bilo koju društvenu mrežu Društva fizičara, kako bi dobili odgovarajuće materijale sa Ljetnog kampa. 

Plan predavanja na kampu možete vidjeti u dodatku, sa napomenom da su moguće manje izmjene u zavisnosti od brzine napretka učenika kroz planirano gradivo.

Kako doći do mjesta održavanja kampa i internata?

Prostorije za predavanja i internat se nalaze unutar kampusa IBU, u blizini druge kapije kampusa, na kojoj se u svakom dobu nalazi portir koji vas može dalje uputiti.

 

Image

Javni prevoz

Od glavne autobuske/željeničke stanice uzeti tramvaj broj 4 prema Ilidži ili od stanice u blizni Ambasade SADa uzeti bilo koji od tramvaja prema Ilidži (3, 6) - cijena karte je 1.60 KM (na kiosku) ili 1.80 KM (kod vozača), te je istu potrebno poništiti u vozilu. Nakon dolaska na krajnju stanicu (Ilidža), uzeti bilo koji od buseva sa terminala 1 u smjeru Sokolović Kolonija ili Hrasnica i izaći na stanici u blizini IBU (prva stanica iza mosta) - cijena karte je 1 KM. Na kraju, uđite u kampus kod druge kapije, odakle ćete biti upućeni ka internatu ili će vas sačekati osoba zadužena za doček učesnika. Ukupno trajanje navedenog puta je oko 60 minuta.

Taxi

Tražiti prevoz do "Sokolović kolonija, IBU, druga kapija". Početna cijena je 1.90 KM, cijena po kilometru 1.20 KM, a s obzirom na udaljenost bus stanica - kampus iBU (20 km),            preporučujemo korištenje javnog prevoza.

Privatni automobil

IBU posjeduje parking ispred svojeg kampusa te na istom očekujemo dostupna slobodna mjesta za parkiranje.

Ulaz u internat

Dolazak u internat je moguć 22.11. u periodu od 18:00 do 22:00, kada će vas na ulazu u kampu sačekati osoba zadužena za vas - ukoliko morate doći ranije ili kasnije, obavezno to naznačite u prijavi. Uz to, učenici mogu doći u internat 23.11. do 8:30, a svi učenici koji dolaze kasnije trebaju prvo doći na otvaranje kampa, te tek nakon toga ostaviti svoje stvari u internatu. Za detaljnije informacije o internatu možete se obratiti na email: hasib.gabeljic@rps.edu.ba

Hrana

Učenicima su dostupne sljedeće opcije pri organizovanju svoje prehrane tokom kampa:

Kupovanje hrane u jednoj od obližnjih prodavnica (npr. prodavnica Panera).

Kupovanje hrane direktno u kantini škole domaćina (primjeri cijena su: sendvič 2.5 KM, pizza i razne vrste tjestenina 5 KM, piletina 5 KM).

Prijava na kamp i uplata kotizacije

Prijave i uplate sredstava za kamp možete izvršiti najkasnije do 15.11.2019. u 23:59, a prijave vršite preko sljedećeg formulara (klikni OVDJE), a napominjemo da u slučaju prijave nakon navedenog roka ne garantujemo dostupnost slobodnih mjesta u internatu.

Cijena kampa iznosi 55 KM (40 KM kotizacija + 15 KM korištenje prostorija škole). Za učenike koji dolaze izvan Sarajeva biti će obezbijeđen smještaj u internatu Richmond Park Schools-a (internat se nalazi u kampusu Richmond Park Schools-a i Internacionalnog Burch Univerziteta) uz doplatu od 25 KM. 

U zavisnosti od raspoloživih sredstava i sponzora, ograničen broj učenika ćemo biti u mogućnosti osloboditi plaćanja (dijela) kotizacije, s tim da će se prednost dati učenicima koji dolaze iz udaljenijih krajeva BiH (tj. sa većim troškovima putovanja do Sarajeva). Pored toga, svi učenici koji na osnovu uspjeha na prethodnom Zimskom kampu fizike imaju pravo na popust biti će uskoro kontaktirani putem emaila.

Maloljetni učenici trebaju tokom prvog dana kampa donijeti izjavu roditelja ovjerenu u opštini - u izjavi treba stojati da “dopuštam svojem maloljetnom djetetu (ime i prezime) (JMBG) da učestvuje na Novembarskom kampu fizike od 23.11.2019. do 25.11.2019. u organizaciji Društva fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine.”, a formular potreban za izjavu možete naći u zgradi svoje opštine te besplatno ovjeriti. Za učenike koji ne donesu odgovarajuću potvrdu Društvo fizičara u FBiH ne preuzima odgovornost za povrede i štete nastale tokom kampa.

Način plaćanja kotizacije

Uplata gotovinom za troškove kootizacije i internata nije moguća te Vas stoga molimo da uplate izvršite u bilo kojoj banci ili obližnoj pošti (nezavisno od toga gdje Vi ili Vaši roditelji imate otvoren račun u banci). Učenici koji su oslobođeni plaćanja (dijela) troškova na osnovu rezultata sa prethodnih kampova biti će kontaktirani uskoro sa naše strane.

UPLATNICE ZA NOVEMBARSKI KAMP

Svi učenici su dužni uplatiti 40 KM na račun Društva fizičara u FBiH: 1610000023170013 (Raiffeisen bank) sa svrhom uplate: "Novembarski kamp 2019, ime i prezime", radi pokrivanja troškova predavanja, testova, ispravaka testova i izleta.

Svi učenici su dužni uplatiti 15 KM na račun PU dom učenika i studenata „Globe“ Sarajevo 1541602009935193 (Sparkasse bank) sa svrhom uplate: "Novembarski kamp 2019, ime i prezime", radi pokrivanja troškova korištenja prostorija škole za predavanja i slobodne aktivnosti (stoni tenis, košarka i sl.)

- Učenici koji žele biti smješteni u internatu škole trebaju uplatiti dodatnih 25 KM tj. ukupno 40 KM na gore navedeni račun.

Ako niste sigurni u koju grupu se trebate prijaviti ili imate bilo koje drugo pitanje vezano za kamp, slobodno se javite i postavite pitanje na email bih.fizika@gmail.com.

 

Image