Izbore u Kladuši obilježili; Inat, sujeta i nerealne ambicije kandidata

kladusa
Ovogodišnja utrka za nečelnika Velike Kladuše bila je najneizvjesnija od kada se načelnik bira na neposrednim izborima. Prema preliminarnim podacima CIK-a, razlika između prvog Fikreta Abdića i drugoplasiranog Jasmina Hušića iznosi oko 330 glasova. Ova brojka nije konačna, jer je sasvim izvjesno da će se Hušiću pridodati još oko 150 glasova, koji su upisani drugom kandidatu koji je na tom biračkom mjestu osvojio 3 glasa.

 

Generalno gledajući ovi izbori bili su sve drugo više nego praznik demokratije, kako bi to trebalo biti. Kampanja je bila prljava i sa dosta niskih udaraca između glavnih aktera. Za načelničku poziciju borilo se 5 kandidata, a krajnji ishod je pokazao da su dvojica bili ozbiljni kandidati za koje je glasalo 86% glasača, dok su ostala trojica kandidata osvojila zanemarljiv broj glasova. Kad smo kod ove trojice kandidata, poslije ovih izbora je postalo jasno da su imali prevelike ambicije ili su u svemu ovome imali svoj cilj?

Koliko su oni bili nerealni u svojim ambicijama, najbolje se vidi u njihovim prvobitnim prognozama. Tako smo na izborima imali bivšeg načelnika Edina Behrića, koji je 2012. osvoji preko 13 000 glasova, a na ovima oko 600 ili 22 puta manje, a glavni slogan mu je bio da iza njega ne stoje stranke nego građani. Imali smo i kandidata Ramu Hušidića koji je imao želju da bude drugi, a na kraju je završio na posljednjem mjestu sa svega nešto više od 500 glasova. Jedan od kandidata Adem Pajazetović je u jednom svom televizijskom nastupu, rekao drugoplasiranom Jasminu Hušiću da će on imati najmanje glasova, na kraju će Pajazetović završiti  vjerovatno sa oko 800 glasova,  3,5 puta manje nego što je imao na izborima prije 4 godine i 5 500 glasova manje od od kandidata za kojeg je rekao da će biti posljednjeplasirani.

Ono što je sigurno jeste da se nakon ovih izbora u Velikoj Kladuši neće promijeniti ništa na bolje, slušaćemo priče o važnosti Komunalija, kestenu, razvoju i novim zapošljavanjima. Vjerovatno ćemo imati opet ignorisanje OV od strane načelnika, kao što se je dešavo u protekle četiri godine. Najmanje će se govoriti o poboljšanju općeg ambijenta i stvaranju boljih uvjeta za strana ulaganja na području općine.

Kad je u pitanju situacija u Vijeću, sigurno je da će vrlo teško biti sastaviti većinu koja će moći usvojiti budžet i ostale vrlo bitne odluke za funkcioniranje općine. Sasvim je izvjesno da će ponovo nastupiti blokade, koje će izvršnoj vlasti opet dobro doći kao alibi, kao što su to prikazivali posljednjih mjeseci prošlog mandata. Vjerovatno se nastavlja nesaradnja sa višim novoima vlasti, što će dodatno izolirati Veliku Kladušu, što i nije nešto našto se građani nisu navikli posljednjih godina.

Bez obzira na prividno stanje da  izbori nisu donijeli nikakve promjene u Velikoj Kladuši, ipak je  pokrenut proces promjena koji niko više ne može zaustaviti. Fikret Abdić će ove izbore dobiti sa svega  oko 200 glasova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Jasmina Hušića. Aktuelni načelnik je ubjedljivo izgubio u urbanim dijelovima općine, a ako uporedimo rezultate posljednja dva ciklusa lokalnih izbora, situacija mu ni malo ne ide u prilog. Na izborima 2012. godine, razlika između Fikretovog kandidata Edina Behrića i drugoplasiranog Admila Mulalića bila je 7.500 glasova, razlika između Abdića i drugoplasiranog Mulalića na izborima prije četiri godine bila je 4.200 glasova, a ovogodišnja razlika u odnosu na drugoplasiranog biće nikad manja. Činjenica je da  56% građana općine ne podržava sadašnje stanje, što znači da žele promjene  i neki drugi život, gdje se  najbitnije odluke za 40.000 Kladuščana neće donositi u krugu jedne porodice.

Izvor: