6 prirodnih načina da se riješite peruti

Mnogi su razlozi pojave peruti na vlasištu, od previše suhe kože, gljivica, razvoja bakterija, upalnih stanja, itd. Svi koji ga imaju znaju koliko svrab i bijele pahulje kože razasute po kosi i odjeći mogu biti neugodne. Da bi se riješili peruti ne morate odmah trčati u nabavku specijalnih preparata, jer sve što trebate vjerovatno već imate kod kuće.

Ovih šest sastojaka mogu vam pomoći ukloniti perut prirodnim putem:

Kokosovo ulje

Pomiješajte kokosovo ulje s limunovim sokom i nanesite smjesu na cijelo vlasište. Malo ga izmasirajte pa ostavite da djeluje 20 minuta i isperite kosu. Prakticirajte ovu metodu barem dva puta sedmično, prenosi zenski.ba.

Limunov sok 

Nemate li pri ruci kokosovo ulje i sok od limuna može pomoći. Samo ga pomiješajte s malo vode i nanesite na vlasište lagano umasiravajući nekoliko minuta. Potom kosu isperite.

Maslinovo ulje 

Zagrijte maslinovo ulje pa ga nanesite na vlasište i masirajte nekoliko minuta kružnim pokretima. Ostavite da djeluje sat vremena pa kosu operite šamponom.

Jabukovo sirće

Pomiješajte oko 60 ml jabukovog sirćeta sa jednakom količinom vode. Ulijte to u bocu sa sprejem i poprskajte po kosi, počevši od korijena vlasi. Pazite da vam sitne kapljice ne dođu u doticaj s očima. Kosu potom omotajte peškirom i ostavite tako sat vremena. Isperite vodom. Možete koristiti i šampon ne želite li da vam kosa ima miris po sirćetu, prenosi Steth News.

Jogurt

Jogurt možete koristiti za uklanjanje peruti tako da ga jednostavno utrljate u vlasište. Ostavite da djeluje najmanje 10 minuta pa kosu operite.

Soda bikarbona

Najprije navlažite kosu vodom pa u vlasište utrljajte šaku soda bikarbone. To će potaknuti vlasište u proizvodnji ulja kako ne bi bilo toliko suho i perutalo se. Međutim, kod nekih ljudi previše sode izaziva suhu kosu pa, ako se to dogodi i vama, samo smanjite količinu koju stavljate na glavu. Soda bikarbonu možete koristiti kao alternativu šamponu za pranje kose.

Izvor: