Djeca zaposlenih roditelja brže se razvijaju

asd
Za razliku od djece čije majke su domaćice, djeca zaposlenih majki brže napreduju, rezultat je istraživanja Univerziteta Oxford i Londonske škole ekonomije.

Svakodnevni odlazak u vrtić ili kod bake i djeda poboljšava vještine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog odijevanja, piše The Times.

Naučnici su sproveli testove na četiri razvojna područja, a djeca čiji su roditelji zaposleni postizala su do 10 posto bolje rezultate.

"Ovo bi trebalo da umiri roditelje i uvjeri ih da ostavljanje djece u vrtiću neće negativno uticati na njihov razvoj", rekao je Laurence Roope sa Oxforda, jedan od autora studije.  

Zaključili su da su djeca izložena stimulativnijim aktivnostima kad su sa drugom djecom, a poboljšala im se i motorika.

"Čini se da veza između roditelja i djeteta nije tako ključna, pogotovo ako je roditelj umoran, nezadovoljan ili pod stresom", rekao je Roope.

U idealnim uslovima roditelji rade i zarađuju dovoljno, naglasio je, pa tako dijete može da učestvuje u većem broju aktivnosti koje pozitivno utiču na razvoj.

Ovo istraživanje umirilo je savjest mnogih roditelja koji ne mogu da budu kod kuće sa svojom djecom.

Ali, kako su istakli autori studije, važno je obezbijeditii majkama fleksibilno radno vrijeme i naravno kvalitetne vrtiće.

Izvor: