Istraživanje je objasnilo zašto se izgubljeni psi uvijek nekako znaju vratiti kući

.
NEDAVNO je medijima odjeknula vijest da je jedan pas šetao gotovo 100 kilometara do svog doma u Missouriju, gdje je živio s obitelji, a znanstvenici su sada dali objašnjenje zašto psi, kada se izgube, uvijek nekako uspiju pronaći put koji će ih odvesti kući, prenosi Southern Living.

 

Istraživanje je provedeno na 27 pasa, čije su navigacijske sposobnosti pratili znanstvenici s češkog sveučilišta. Psima su oko vrata zataknuli GPS i kameru te su ih pustili da slobodno lutaju šumom.

 

Otkrili su da su se svi psi uspješno vratili vlasnicima slijedeći svoju "kompas-intuiciju". Znanstvenici vjeruju da su psi sposobni detektirati magnetska polja i da se u prirodi snalaze pomoću tog osjetila.

Čak 59 posto pasa se prilikom kretanja služilo osjetilima i možemo reći da su se oslonili na intuiciju, a 39 posto put je pronašlo vizualizirajući okolinu i slijedeći tragove. Tek je njih osam posto koristilo kombinaciju ovih dviju metoda.

 

"Naše istraživanje dokazalo je važnost daljnjih istraživanja uloge magnetskih polja u navigaciji pasa", rekao je jedan od istražitelja.

Izvor: