Kako je zbog samo jedne biljke svijet dobio omiljenu namirnicu

Biljka

Mnogi ovu biljku ne bi ni prepoznali, a zaslužna je za raznolike vrste piva koje danas imamo na raspolaganju. Riječ je hmelju, koji se danas prvenstveno uzgaja zbog proizvodnje piva, ali može se i jesti 

Pivo je jedna od omiljenih prehrambenih namirnica civilizacije, čiji počeci proizvodnje datiraju još iz 7000. god. pr. Kr. iz drevne Kine. Dugo se proizvodilo od tri osnovna sastojka - ječmenog slada, kvasca i vode - zbog čega je bilo iznimno bezokusno. No 400. god. pr. Kr. u Babilonu se u piva počinje dodavati hmelj, koji mu je dao sasvim nov okus. Kasnije su Nijemci popularizirali tu praksu i danas, zahvaljujući više od 80 vrsta hmelja, imamo nebrojeno puno okusa i vrsta piva.

Danas se uzgaja prvenstveno za potrebe proizvodnje piva, no dijelovi biljke nalik šparogama, koji se ne koriste za pivo, mogu se jesti i vrlo su cijenjeni u profinjenim gastronomskim krugovima. Tako u Nizozemskoj mogu dosegnuti cijenu od nevjerojatnih 1000 eura po kilogramu. U infografici saznajte više o ovoj čudesnoj biljci koja je revolucionizirala industriju piva.

Izvor: