Koronavirus: Sve što trudnice i dojilje trebaju znati

bebe

AKO ste trenutno trudni ili dojite novorođenče, vjerojatno ste dodatno zabrinuti zbog koronavirusa. Razumljivo, želite zaštititi sebe i svoju djecu tijekom ovih ranjivih razdoblja i tijekom širenja koronavirusa (COVID-19).

Iako svakodnevne vijesti o aktualnoj pandemiji ni na koga ne djeluju smirujuće, ako se osjećate kao da vas COVID-19 osobito uznemirava te uzrokuje tjeskobu, obratite se svom liječniku i osobama u vašem sustavu podrške.

Ako smatrate da bi bilo korisno znati više o tome kako virus može utjecati na trudnoću i dojenje, čitajte dalje.

Jesu li trudnice među rizičnim skupinama?

The Centers for Disease Control (CDC) nema dokaze koji bi sugerirali da će biti nepovoljnih ishoda na trudnoću kod žena koje obole od koronavirusa. Ipak, upozorava trudnice da budu oprezne i da prakticiraju dobru higijenu ruku.

CDC poručuje da trenutno ne zna "imaju li trudnice veće šanse da se razbole od COVID-19 od šire javnosti niti imaju li veću vjerojatnost da će razviti ozbiljne bolesti kao rezultat". "Trudnice doživljavaju promjene u tijelu koje bi mogle povećati rizik od nekih infekcija. Uz viruse iz iste obitelji kao i COVID-19 i druge virusne respiratorne infekcije, poput gripe, žene su imale veći rizik od razvoja teških bolesti. Trudnice je uvijek važno zaštiti od bolesti", dodaje se.

Prema American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), "u ovo se vrijeme vrlo malo zna o COVID-19, posebno o njegovim učinku na trudnice i novorođenčad, a trenutno nema preporuka specifičnih za trudnice".

Ako trudnica dobije COVID-19, hoće li ga dobiti i dijete?

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet ispitivalo je zdravlje devet beba koje su rodile žene koje su imale infekciju COVID-19. Sve su bebe imale dobre Apgar-rezultate, postižući ocjene u rasponu od 8 do 9 unutar minute te ocjene 9-10 u razdoblju od pet minuta. Dodatnim istraživanjem objavljenim u JAMA-u obuhvaćeno je 89 beba u dobi od jednog mjeseca do 11 mjeseci koje su zaražene COVID-19 (na njih se koronavirus prenio s odraslih osoba s kojima žive). Od tih beba, četiri su imale vrućicu, dvije su imale respiratorne simptome, dok jedna nije imala nikakve simptome. Nijednoj od beba nije bila potrebna intenzivna njega ili respirator jer nijedna od njih nije imala teške simptome.

Unatoč tome, trudnice i novorođenčad treba smatrati rizičnom skupinom u strategijama usredotočenima na prevenciju i upravljanje infekcijom COVID-19, navodi Mother.ly.

Ako dobijem koronavirus, kako ću zaštititi svoje dijete?

Zasad nema dokaza da se COVID-19 prenosi putem majčinog mlijeka, napominje CDC. U uzorcima majčinog mlijeka nađeni su i oblici antitijela koji štite od koronavirusa, što je dobra vijest. To znači da majčina tijela stvaraju antitijela i prenose ih (ali ne i virus) na svoju djecu.

Ako se majka zarazi ili sumnja na zarazu, trebala bi "poduzeti sve moguće mjere opreza da izbjegne prenošenje virusa na novorođenče, uključujući pranje ruku prije nego što dodiruje novorođenče i nošenje maske za lice, ako je moguće, dok doji". "Ako prakticira izdajanje s ručnom ili električnom izdajalicom, majka bi trebala oprati ruke prije nego što dodirne bilo koji njezin dio ili bocu i slijediti preporuke za pravilno čišćenje izdajalica nakon svake uporabe", stoji u priopćenju CDC-a.

No stručnjaci su nedavno otkrili i kako bi se trudnice trebale štititi od koronavirusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: