Kućni ljubimci pozitivno djeluju na zdravlje svojih vlasnika

skksksk
Brojnim istraživanjima provedenim diljem svijeta, ustanovljen je čudesan iscjeljujući učinak kućnih ljubimaca na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje njihovih vlasnika.

Između ostalog, utvrđeno je da vlasnici pasa i mačaka znatno manje hodočaste k liječnicima, te općenito gutaju znatno manje količine lijekova od osoba koje pate od istih bolesti, a nemaju kućne ljubimce.

Prije svega, osvrnimo se na stres, tog tihog ubojicu koji polako ali sigurno narušava imunitet i čini nas podložnima brojnim oboljenjima. No, osobe koje posjeduju kućne ljubimce, općenito su manje podložne stresu i njegovim negativnim učincima.

Uzmemo li u obzir da blizina kućnog ljubimca znatno popravlja raspoloženje, čineći nas vedrijima i opuštenijima, to je nadasve logično.

Drugim riječima, ako nam pas ili mačka može pomoći riješiti probleme na emocionalnoj i mentalnoj razini, mogućnost tjelesnog oboljenja biti će znatno smanjena. Nije li to sjajna vijest? Naravno da jest.

Dobrobit suživota sa psima i mačkama u svakom slučaju je višestruka. Zanimljivo je primijetiti kako su članovi obitelji koje imaju kućnog ljubimca, općenito više povezani, te neusporedivo lakše i brže rješavaju konflikte.

Usto, psi i mačke ispunjavaju našu potrebu za fizičkim dodirom i maženjem, što poglavito nedostaje starijim ili usamljenim ljudima.

Njihovo pozitivno djelovanje na ljude također je uočeno u domovima za starije i nemoćne, te u psihijatrijskim ustanovama.

Osim toga, opaženo je da se pacijenti, tijekom bolničkog liječenja ili po izlasku iz bolnice puno brže oporavljaju uz prisutnost životinja.

Izvor: