Lijeno roditeljstvo moglo bi biti recept za sreću roditelja i djece

.
U POSLJEDNJIH nekoliko godina sve se više prašine podiže oko principa roditeljstva koje se popularno naziva "lijeno roditeljstvo". Karakteriziraju ga opušten stav, minimalna kontrola dječjih aktivnosti i nadgledanje djeteta sa sigurne distance koja omogućava intervenciju samo u slučajevima značajne neposredne opasnosti. Promiče ga se kao protutežu "helikopter roditeljstvu", koje zadržava puno veću kontrolu nad dječjim aktivnostima.

Lijeno roditeljstvo znači svjesno pružanje mogućnosti djetetu da razvije osjećaj samoučinkovitosti, što će mu zauzvrat ojačati samopouzdanje, neovisnost i odgovornost. Radi se o tome da se svjesno odmaknete kako biste svom djetetu omogućili da se samo izbori umjesto da mu odmah požurite u pomoć.

 

Djeca mogu imati ogromne koristi od ovakvog pristupa roditeljstvu

Kad se roditelji prerano uključe u dječje aktivnosti i ne dopuštaju djetetu da se uhvati u koštac s izazovnom situacijom, djeca neće imati priliku pojmiti za što su sve sposobna.

 

Lijeno roditeljstvo prilično je aktivno premda tako ne djeluje na prvi pogled. Izgleda različito ovisno o tome koliko godina dijete ima, a ovo su neki od savjeta za primjenu:

Stvorite djetetu afirmativan i stimulativan prostor

Pronađite mjesto u svom domu na kojem dijete može boraviti i koje će mu omogućiti da slobodno istražuje sve što ga zanima. To može biti cijela prostorija ili dio prostorije. Napunite to mjesto predmetima primjerenima dobi koji ne zahtijevaju pomni nadzor radi sigurnosti. Zatim dopustite djetetu da istražuje, a vi budite na distanci.

 

Oduprite se iskušenju da mu priskočite u pomoć ako mu nešto ne ide od ruke. Dajte mu vremena i prostora da prebrodi svoju frustraciju i svlada problem.

 

Opustite se

Davanje odgovornosti svom djetetu uključuje prihvaćanje da će biti trenutaka kada ono neće učiniti ono što treba. Lijeno roditeljstvo to prihvaća i drži se načela da u razumnom roku djeca trebaju trpjeti prirodne posljedice svojih odluka, kako piše stranica Motherly.

Izvor: