Može li pse boljeti glava?

.
POPUT beba, kod pasa je ponekad teško zaključiti zbog čega su bezvoljni. Jesu li umorni ili su bolesni? Zašto cvile? Mogu li patiti od iscrpljujućih stanja poput glavobolje?

 

Gizmodo je anketirao nekoliko veterinara i stručnjaka za ponašanje životinje da bi doznali može li pse boljeti glava i čini se da je odgovor potvrdan.

 

Iako pas ne može izraziti nelagodu na specifičan način, stručnjaci za životinje znaju da se kod pasa kojima je dijagnosticiran tumor na mozgu ili encefalitis uočava povišen puls, što je znak fizičke boli. 

 

Prema veterinaru Timu Bentleyju, davanje tableta protiv bolova smanjuje srčani puls kod pasa, a ako se znakovi tjelesne neugode također smanje, vrlo vjerojatno je riječ o glavobolji. 

Međutim, profesor biomedicinski znanosti na Sveučilištu za veterinu Cornell Adam Boyk kaže da psi instinktivno pokušavaju prikriti bol kako ne bi pokazali slabost. 

 

U konačnici, psi imaju mnogo istih središnjih živčanih putova kao i ljudi što je još jedan znak da mogu osjećati glavobolju, poput čovjeka. 

Izvor: