Osam stvari koje su bebama neodoljive i što im ponuditi umjesto njih

.
ZABAVITI bebe i todlere zahtijeva puno kreativnosti. Njihova pažnja najčešće je zaokupirana samo kraće vrijeme pa je potrebno iznova smišljati nove ideje. Mnoge roditelje to iscrpljuje pa im za igru ponude što god im se pronađe pod rukom.

 

Septembar je mjesec sigurnosti djece pa je idealan trenutak da roditelji promisle jesu li baš sve stvari koje se nalaze u kućanstvu, a djeca im ne mogu odoljeti, sigurne.

 

Evo osam stvari kojima se djeca ne bi trebala igrati, kao i ideje sigurnijih alternativa.

 

1. Toplomjeri

Djecu privlače toplomjeri. Posebno su im interesantni novi beskontaktni modeli koji svijetle i ispuštaju zvukove. 

 

Sve što sadrži sitne baterije ne bi trebalo davati djeci jer ih mogu jednostavno progutati, a u tom su slučaju vrlo opasne. Postoji opasnost da će baterije ispasti ako djetetu ispadne toplomjer i uvijek treba biti na oprezu. 

 

Za toplomjere ne postoji alternativa. Oni nisu namijenjeni za igru i to djeci treba jasno objasniti. Ako je djetetu privlačna zamisao da se igra liječnika, nabavite mu dječji set, većina njih sadrži plastičnu i sigurnu igračku u obliku toplomjera. 

 

2. Daljinski upravljači

Djecu privlači sve što koriste odrasli, a na tom popisu su i daljinski upravljači. Posebno su zanimljivi malim dječjim umovima kad shvate da njima mogu upaliti i ugasiti televizor i mijenjati programe.

 

Većina daljinskih upravljača je nesigurna iz istog razloga kao i toplomjer. Uz to, daljinski upravljači imaju sitne gumbe koji mogu ispasti, a djeca bi ih mogla progutati. 

Nabavite igračku u obliku daljinskog upravljača, dolaze u raznim oblicima i s različitim zvučnim i svjetlosnim efektima.

 

3. Ključevi

Ključevi su sjajni i bučni. Opasni su jer su izrađeni od mesinga i sadrže malu količinu olova. Iako količina olova možda nije dovoljno velika da odmah izazove ozljedu, trovanje olovom djeluje na djecu u razvoju.

 

Umjesto da djetetu dajete svoje ključeve, nabavite sličnu igračku.

 

4. Posudice s lijekovima

Djecu mogu privući posudice s lijekovima zbog zvuka koji proizvode kad se protresu. No prevelik je rizik od slučajnog gutanja jedne ili više tableta. Većina takvih spremnika je napravljena da su sigurni, ali djeca su domišljata i mogu pronaći način da ih otvore.

 

Uložite novac u sigurne šarene posudice prilagođene djeci. Neki već imaju unutra predmete koji ispuštaju zvukove kad ih bebe protresu.

 

5. Slamke

Maloj djeci I todlerima je privlačno piti sok na slamku. To je dobro za njihov razvoj, posebno kad ih odvikavate od bočice. No do nezgode može doći ako se dijete igra, odnosno trči ili skače, sa slamkom u ustima. Neke takve ozljede mogu biti prilično ozbiljne pa naučite dijete da ne koristi slamku tijekom igre.

 

6. Kreme

Djecu možda neće odmah privući tuba s kremom, ali neki roditelji nastoje umiriti djecu koja su nemirna dok se privlače bilo čime što im se nađe pod rukom. Najčešće su to kreme. Opasno je što će je dijete možda pokušati staviti u usta te isisati sadržaj. Također, poklopci mogu dovesti do gušenja, ovisno o veličini i obliku. 

 

Ako vam je dijete nemirno prilikom presvlačenja, unaprijed pripremite sigurne igračke.

 

7. Novčići

Novčići su sjajni i zanimljive teksture pa su djeca za njih prirodno zainteresirana. Oni predstavljaju opasnost od gušenja.

 

Sitan novac čuvajte na sigurnom, a djetetu nabavite igračke koje imitiraju stvaran novac.

 

8. Kocke za igru

Sitne kocke dio su svakog doma u kojem žive djeca. Ali imajte na umu da morate biti oprezni. Djeca se kockicama mogu ugušiti ako ih progutaju, posebno dojenčad i mališani. Također, djeca ih mogu ugurati u nosnicu ili uho. 

 

Tijekom igre uvijek nadgledajte dijete, a poslije kocke spremite na sigurno.

Izvor: