Oslobodite pozitivne emocije uz pomoć joge

Submitted by Fatima H. on Pon, 15/04/2019 - 20:27
Preveziđite anksioznost i oporavite se uz mnoge druge stvari koje nisu samo hrana. U svoj život unesite nove aktivnosti i iskustva koja će vas napuniti pozitivnom energijom i učiniti sretnima.

Vježbanje vam pomaže

Sa sportom sagorijevate masti, oslobađate endorfine (hormone sreće) i smanjujete trenutke stresa. Samo šetanje na svježem zraku oko 30 minuta dnevno, duboko disanje, već je dovoljno efikasno. Izaberite za sebe vježbu koju najviše volite i vježbajte je redovno, 3-5 puta sedmično.

Prijatelji su blago

Obnovi stara prijateljstva i uspostavi nove kontakte. Dobro provedeno vrijeme s prijateljima je najbolji lijek protiv tuge i jedan od najboljih elemenata koji postoje. Osjećaj da si dijelom grupe i razmjena iskustava poboljšavaju samopoštovanje.

 

Opuštajući miris žalfije

Pripremite opuštajuću kupku sa tri kašike biljke po litri vode. Naspite vodu u kadu i dodajte žalfiju i uživajte 20 minuta.

 

Biti nekome podrška veoma je važno

Pomaganje drugima doprinosi pozitivne emocije. Također, može vam pomoći da sagledate vaše probleme i vidite kako postoji neko ko se nalazi u goroj situaciji. Postoji mnogo načina kako da date vaš doprinos a možda najjednostavniji je preko nevladinih organizacija.

Smijeh: Lijek protiv stresa

Studije koje su objavljene u pogledu psiholoških nauka zaključili su da onaj ko se odmjehuje  doživljava 24-satno fizičko blagostanje. To se događa jer tijelo oslobađa endorfine i dopamine, hormone povezane za dobrobit čovjekovog tijela i smanjuju prizvodnju kortizola, hormona stresa.

Usredotočite se na sadašnjost

Uživajte svaki dan, uzmite vremena za sebe da uradite ono što najviše volite. Pronađite hobi ili pronađite nove aktivnosti koje će vam pomoći da sde osjećate prijatno u svojoj koži. Sve to će povećati nivo serotonina. Usredotočite se na ono što živite i iskoristite to. S druge strane izbjegavajte nagađati buduće situacije, koje se vjerovatno nikada neće dogoditi, a koje vas mogu natjerati da patite.

Masaža nogu

Pomaže opuštanju nervnog sistema i pomaže vam da kontrolišete impulse.

Limfna drenaža

Ne samo da pomaže u smanjivanju obima vašeg tijela, nego i uklanjaju tečnosti iz tijela, a to je veoma korisno ukoliko trpite stres i anksioznost.

Masaža glave

Stavite ruke na glavu iznad ušiju i laganim pokretima masirajte čineći male krugove.

Disanje

Duboko disanje ima umirujući efekat. Sjedite udobno, zatvorite oči i počnite udisati zrak dok ne primjetite da su vaša pluća postala lijena. Nakon toga istiskujte iz vaših pluća zrak, ali sporo, i to kroz nos. Ponovite to šest puta.

 

Yoga za opuštanje

Ovi položaji tijela pomažu vam da eliminirate napetosti i da postignete duboko opuštanje. Zato prestanite se nervirati.

Položaj lotosa

Sjedite. Ispravite leđa, prekrstite noge i ruke postavite na koljena, okrenute prema gore. Dišite duboko.

Položaj obućara u ležećem položaju

Spustite leđa na pod. Stopala spojite i gurajte ih prema tijelu, spuštajući koljena što bliže tlu.

Držanje viparita karani

Lezite na pod, približite se što je više moguće zidu, te rastegnite noge. U ovom položaju možete biti pet minuta.

Položaj djeteta

Sjedite na koljena, glavu spustite na pod, a ruke ispružite prema petama, prenosi magazin Azra.