Ovo je pet najčešćih grešaka koje prave vlasnici štenaca

.
ODGAJANJE štenca težak je posao. U početku je to posao od 24 sata, sedam dana u tjednu. Prvih tri do šest mjeseci ključni su za razvoj, dresuru i oblikovanje karaktera vašeg psa.

Jeste li ikada primijetili da se neki psi boje balona, ​​vatrometa ili stranaca koji nose kape? To je često zbog negativnog emocionalnog dojma u vrlo ranoj dobi. Pa kako možete spriječiti neželjene strahove ili neobična ponašanja u vašeg psa?

 

Ovo je pet najčešćih grešaka koje vlasnici ljubimaca rade iz ljubavi prema svom psu, ali to kasnije na njih može ostaviti negativne posljedice.

1. Štenca stalno nosite

Jastučići na šapama su vrlo osjetljivi. Nošenje pasa može imati negativan učinak iz mnogo razloga. Jedan od njih je taj što jastučić ne otvrdne. Izloženost betonu i hrapavim površinama omogućuje da se jastučić stvrdne i čini ih sličnijima potplatu cipele.

 

Nošenje ih čini ovisnima o vama. Ako vašeg psića uzmete u naručje svaki put kad se osjeća nelagodno, vaše štene teško će imati samopouzdanja. Nadalje, šetnja je dobra za njihovo zdravlje. Također, možda će biti zabavno nositi štene dok ima samo nekoliko kilograma, no to će biti nemoguće kada naraste i njegova kilaža prijeđe 10 kilograma. Hodanje na uzici vrlo je važna vještina koju treba naučiti, počevši od malih nogu jer kad su veći i tvrdoglaviji, to je teško svladati.

2. Ponašate se prema štencu kao prema bebi

Psići imaju puno zajedničkog s bebama, ali morate imati na umu da oni nisu ljudi. Oni na stvari reagiraju drugačije od beba i djece i potreban im je drugačiji pristup u "roditeljstvu". Želite biti njihov vođa čopora, a ne majka. Ne razumiju niti reagiraju na tepanje. Budite čvrsti. Ponašanje šteneta može brzo izmaći kontroli. Kad se to dogodi, može doći do toga da oni ili netko drugi bude ozlijeđen. Budite čvrsti od početka kako bi znali da ste njihov vođa čopora.

 

3. Niste dosljedni

Dosljednost je ključna kod štenaca. Lako se mogu zbuniti i ne znati što se od njih očekuje. Psići ne razumiju različite setove pravila. Svakako provjerite da svi u kući znaju koja se pravila moraju poštovati, pa čak i gosti kada dođu ne bi ih trebali kršiti. Samo zato što baka voli zagrljaje, ako pas ne smije na kauč, neka tako i ostane. Ne znači ne! Štene mora shvatiti da je NE ozbiljno. Čvrsto "ne" bilo koga u kući trebalo bi biti u stanju zaustaviti loše ponašanje vašeg psa. 

 

4. Ne držite se rasporeda

To ide ruku pod ruku s dosljednošću. Vaše će štene brzo naučiti raspored i početi se lako pokoravati tom rasporedu. Ako vaše štene zna da prvo izlazi, obavi nuždu i dobije poslasticu (ili čime god ga nagradite), to će očekivati ​​i naučiti. Ako ikad budete morali ostaviti svog psa s nekim drugim, pridržavanje rasporeda pomoći će mu da se osjeća sigurno.

 

5. Ne socijalizirate psa dovoljno

Za pse je druženje vrlo važno. Dopustite ljudima da ga dodiruju, maze i dopustite vašem psu da njuška druge ljude i komunicira s njima. Socijalizacija s drugim psima je fizičko dodirivanje, bilo na uzici ili bez nje, sudjelovanje u igri ili susret i pozdrav. Vrlo je važno psa što više izvoditi van, na mjesta gdje cirkulira puno ljudi i drugih životinja, kako bi se vaš ljubimac na vrijeme naučio odnositi prema drugima.

Izvor: