bingo novi 1000x100

Razlozi zašto mačke vole da leže na obući vlasnika

sa
One jednostavno žele da sve što ih okružuje, miriše na njih

Od japanki, preko sandala i patika, pa sve do radnih čizama. Čini se da mačke smatraju da je ljudska obuća prosto neodoljiva. 

 

 

Čudna navika

Možda su pertle ili kaiševi na obući ono što ih privlači, ali šta je sa činjenicom što većina mačka voli da zaspe u vlasnikovim cipelama. Da li je to još jedna čudna mačija navika ili u cijeloj priči ima još nečeg?

Mačke imaju čulo mirisa koje je 14 puta jače od ljudskog. Na ovo svoje čulo, ove krznene loptice se oslanjaju najviše od svih. Vi ste njihov vlasnik i vaš miris im je itekako poznat. Samim tim on je i najutješniji od svih sa kojim se susreću u svom svakodnevnom životu.

Ovo naravno nema nikakve veze sa neprijatnim mirisom koji cipele mogu da imaju nakon što ste cijeli dan bili u njima, već sa činjenicom da je vaš miris za vašu mačku jedinstven i kada ga pronađu one žele da je oko njih.

Znate sigurno na koji način mačke obilježava teritoriju bilo na otvorenom ili širom vašeg doma. Čak se i o vaše noge, ruke, pa i lice trljaju, kako bi vas „obilježile“. Isto primjenjuju i sa vašom obućom. One jednostavno žele da sve što ih okružuje, miriše na njih.

Radoznale su

Mačke su po prirodi radoznale, a budući da su cipele obično na podu u hodniku, osim kada su odložene u kutiji u ormaru, one predstavljaju rijedak predmet koji je mačkama dostupan za istraživanje. 

Tu na scenu stupa i činjenica da većina cipele i patika ima pertle i kopče sa kojima je moguće igrati se, što je više nego što jedna mačka može poželjeti.

Izvor: