SELMA MEKIĆ: I DANAS SE NAJVIŠE OBRADUJEM BABINOJ ČOKOLADI ZA BAJRAM

selma
U Novom Pazaru za vrijeme ramazana već nekoliko godina unazad, u toku posta, većina kafića i restorana u centru grada ne radi, što šalje lijepu sliku i poruku svijetu. Tako su u vrijeme iftara ovdje ulice puste, čuje se oglašavanje topa s gradskog bedema, a kućama se šire mirisi vrućih pitica; slijede teravije, noćni namazi u džamijama i na gradskom trgu, a za vrijeme sufura čuje se telal. Moja veza sa Sarajevom je neraskidiva

Ramazan je za islamske vjernike širom svijeta odabrani mjesec, kada se muslimani posvećuju pojačanom ibadetu, postu, dobrim djelima. Tradicija dočeka, provođenja i ispraćaja ramazana, te dolaska Bajrama razlikuje se od grada do grada, od države do države. No, čari ovog svetog mjeseca svugdje su posebne, a sehuri i iftari predstavljaju mnogo više od uobičajenog obroka.

Svjedoči o tome za naš magazin kaligrafkinja iz Novog Pazara Selma Mekić, koja je, inače, oduvijek bila i čest gost Sarajeva.  No, i u Novom Pazaru ovogodišnji ramazanski dani, zbog pandemije Corona virusa, uveliko su se razlikovali od prethodnih, kada su iftari provođeni u širim krugovima porodice i prijatelja, a sehuri dočekivani uz ibadete, druženja i dobro raspoloženje.

– Ovogodišnji ramazan se mnogo razlikuje od prošlogodišnjeg, s obzirom na to da je nastupio u toku vanrednog stanja i policijskog časa zbog pandemije. Ali, kad je riječ o iftarskom vaktu u Novom Pazaru, ulice ovog grada su uvijek bivale prazne i kad nije bilo policijskog sata. Pripremanje iftara u mojoj porodici za najdraže musafire tokom ramazana se podrazumijeva, jer on ne bi imao smisla ako bismo svih trideset dana provodili samo u krugu svoje porodice – kaže nam mlada kaligrafkinja.

Selma Mekić rođena je 23. augusta 1990. godine u Novom Pazaru, gdje je završila medresu Gazi Isa-beg, a diplomirala na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Beogradu, na Odsjeku za pedagogiju. Radila je kao vaspitačica te voditeljica ramazanskog programa i evropskog TV magazina na Regionalnoj televiziji Novi Pazar. Imala je samostalne izložbe kaligrafije u Novom Pazaru, Tutinu, Novom Sadu, Bijelom Polju, Mostaru, Teheranu te kolektivnu izložbu u Berlinu. Svoj brend ženskih mahrama s originalnim kaligrafskim vezom počela je krajem 2017., a muških ešarpi polovinom 2018. godine. S obzirom na to da je imala priliku mnogo putovati, osjetila je ljepote ramazana i u drugim gradovima. Za „Azru“ govori i koji joj je ostao najupečatljiviji.

– Ramazan koji mi je ostao upečatljiv je bio 2016. godine, kad sam boravila u Teheranu i predstavljala Srbiju na Internacionalnoj izložbi kaligrafije.

Sjećate li se Vašeg prvog ramazana koji ste ispostili i koliko ste se kao djevojčica radovali kada za Bajram dobijete „bajram-banku“ ili neki slatkiš?

– Ne sjećam se kada sam ispostila prvi ramazan, bilo je to nekada davno u osnovnoj školi. Sjećam se da je tad ramazan bio tokom zime pa su bili kratki dani za post. Kao djevojčica, ali i danas, najviše se obradujem čokoladi koju mi babo donese nakon bajram-namaza.

Kako inače izgledaju Vaši Bajrami?

– Svakog prvog dana Bajrama podrazumijeva se da s majkom dočekujem goste, a navečer svi izlazimo do čaršije, gdje se obično organizuju bajramski vatromet i koncert ilahija. Drugi dan Bajrama bude rezervisan da porodično obiđemo rodbinu koja nam je daleko. Kad je riječ o bajramskoj odjeći, nemam posebnu odjevnu kombinaciju i nije obaveza da za Bajram kupim novu odjeću. Imam mnogo lijepih stvari i nekad je zaista bespotrebno trošiti novac. Meni je najveća radost provesti Bajram sa svojom porodicom, te da smo svi zdravi i spokojni.

Jeste li imali priliku za Bajram biti u Sarajevu?

– Nisam nikada boravila u Sarajevu za vrijeme Bajrama, tako da ne znam reći koje su razlike između Bajrama u Sarajevu i Novom Pazaru, ali pretpostavljam da smo jako slični. Ono što je specifično u Novom Pazaru za vrijeme ramazana jeste da već nekoliko godina unazad, u toku posta, većina kafića i restorana u centru grada ne radi, što šalje lijepu sliku i poruku svijetu. Tako su u vrijeme iftara ovdje ulice puste, čuje se oglašavanje topa s gradskog bedema, a kućama se šire mirisi vrućih pitica; slijede teravije, noćni namazi u džamijama i na gradskom trgu, za vrijeme sufura čuje se telal, organizuju se humanitarne akcije, ramazanski programi uživo s ulica Novog Pazara… Sve su to blagodati koje morate doživjeti da biste osjetili njihovu čar.

Izvor: