Seoski stil oduševit će ljubitelje prirodnih materijala

seoski stil

Radije biste izabrali toplu kućnu atmosferu od modernog minimalizma? Uživate u prirodnim materijalima i tradicionalnim interijerima? Tada ćete se sigurno zaljubiti u seoski stil koji predstavlja povratak prirodi.

Prirodni materijali i boje

Seoski stil skladno kombinira moderne elemente s tradicionalnim. U isto vrijeme, popularan je zbog svog prirodnog štiha koji se očituje uglavnom u korištenim materijalima i bojama. Što se tiče boja možete se odlučiti za bijelu, bež, sivu ili smeđu. Upravo ti tonovi često čine temelj seoskih interijera. No nemojte se bojati dodati jednu jaču boju, koja će naglasiti ukupni dojam. To može biti boja lavande, koja je tipična za stil inspiriran francuskom Provansom, ili plava, koja ne može nedostajati na Mediteranu.

Kad je riječ o materijalima, u seoskim interijerima dominira drvo, po mogućnosti s jasno vidljivom strukturom, te u svojim prirodnim nijansama. Osim masivnog namještaja, od njega mogu biti i podovi. Uz drvo često se pojavljuju i metal ili kamen, opet u svojim najprirodnijim oblicima. Rijetkost nisu ni zidovi obloženi kamenom, ili ručno kovane ručke. Od ostalih materijala prikladne su prirodne tkanine, poput pamuka ili lana. Jednako zanimljivi mogu biti keramički elementi. Na primjer, takav keramički sudoper ukrasit će svaku seosku kuhinju.

Pruge, karo i cvijeće

U seoskim interijerima ne smije nedostajati cvijeće - bilo da se radi o živom, naslikanom, tiskanom ili izvezenom. Jednostavno, to neće ići bez cvjetnih uzoraka. Ne zaboravite staviti živo cvijeće ili začinsko bilje u maštovite tegle. Mogu biti drvene, pletene, keramičke ili limene. Dobro će poslužiti i stari neiskorišteni predmeti kao što su limene kante, kante za zalijevanje ili lonci, koje možete lako pretvoriti u tegle. Uz cvjetne uzorke često se pojavljuju i prugasti ili karirani motivi. Oni mogu ukrašavati ne samo stolnjake, nego i jastučnice, plahte ili zavjese.

Patina je dobrodošla

Gdje ima patine, ima i godinama stjecane vrijednosti. U seoskom stilu se stoga starih komada ne rješavamo, već ih izlažemo za divljenje. Naravno, posebno su cijenjeni dodaci, namještaj i drugi komadi koji su već nešto prošli. Stoga se ne bojte pronaći fotelje, stolove pa čak i lonce ili posude za pečenje, koje su krasile još domove vaših baka i prabaka. Ako ih je već nagrizao zub vremena, budite kreativni i krenite u njihovu pažljivu obnovu.

S druge strane, tamo gdje patine nema, tamo je u seoskim interijerima nastojimo stvoriti  - bilo brusnim papirom ili posebnim premazima koji savršeno imitiraju taj efekt. Ali uvijek je bolje kada se radi o stvarno kvalitetnim, pošteno izrađenim komadima. Namještaj bi trebao biti masivan, obična iverica ovdje nema mjesta. Što se stilskih ukrasa tiče, danas se obično prodaju i oni, čiji izgled vara, a izgledaju kao pravi povijesni artefakti. Ali pazite da s njima ne pretjerate. Ne zaboravite da i ovdje vrijedi ona poznata "što je previše, previše je".

Seoski stil dobro se slaže s moderním elementima

Kada svoj dom namještate u seoskom stilu, to nikako ne znači da ćete živjeti u muzeju. Naprotiv, tradicionalni elementi ovdje elegantno i graciozno funkcioniraju rame uz rame s onim modernim. Nitko ne kaže da seoski stil mora dominirati svakom prostorijom. Naprotiv, može se kriti i u kompletnim detaljima, kojima možete samo upotpuniti svoj moderan interijer. Stoga se ne bojte objesiti moderne kromirane svjetiljke iznad masivnog stola za blagovanje. Ili ostavite samo jedan tradicionalni element u sobi, a ostatak prilagodite modernom, jednostavnom minimalizmu. Na primjer, tradicionalni drveni strop ili pod od drvenih dasaka mogu vrlo dobro funkcionirati u kombinaciji s jednostavnim bijelim namještajem i tamnim metalnim dodacima.

Inspirirajte se u inozemstvu

Prilikom uređenja interijera možete se inspirirati ne samo u svom selu, već i u inozemstvu. Svakako vrijedi spomenuti ne samo notorno poznati stil Provence, već i englesko selo. U oba je vidljiva spomenuta inspiracija prirodom, ali svaki od stilova nudi još nešto više.

Englesko selo u tom pogledu nije predstavljeno samo malim zgradama, već i doista veličanstvenim rezidencijama engleskih gospodara. Ovdje su tipične tapete kojima je ukrašena gotovo svaka prostorija u kući. Na njima se pojavljuju prizori iz svijeta životinja i biljaka, ali nisu iznimka kolonijalni ili različiti egzotični motivi. No, ni jednobojnim tapetama i jednostavnim uzorcima nećete ništa pokvariti. Kod namještaja također prevladavaju komadi od masivnog drva, koji su upotpunjeni velikim tapeciranim foteljama i sofama.

Provansalski stil stanovanja će vas u sekundi odvesti na sunčani jug Francuske. Glavnim motivom ovdje je lavanda, koja je sasvim tipična za ovo područje. Pojavljuje se u raznim oblicima na svemu što vam padne na pamet – i u život unosi priličnu dozu romantike. Sam motiv lavande često se zamjenjuje bojom lavande koja stvara sličan efekt, no interijer ostaje nešto moderniji i minimalističkiji. Nemojte pretjerivati ​​s bojama ili motivima lavande, cilj je sačuvati francuski šarm i eleganciju, a nikako ne pretrpati dom dodacima. Boju lavande možete kombinirati s prirodnim nijansama, najčešće s bijelom ili krem. Naravno, ne nedostaju ni drvo, kamen i metal. A patina ovdje zlata vrijedi.

Izvor: