SAD

Kažnjen jer je ispred kuće ostavio upaljen automobil kako bi se zagrijao

Zbog izuzetno niskih temperatura, mnogi vozači ovih dana zagrijavaju svoj automobil u mjestu prije nego što započnu vožnju. Međutim, ova uobičajena zimska rutina koštat će jednog vlasnika automobila iz američke savezne države…

Kažnjen jer je ispred kuće ostavio upaljen automobil kako bi se zagrijao

Zbog izuzetno niskih temperatura, mnogi vozači ovih dana zagrijavaju svoj automobil u mjestu prije nego što započnu vožnju.

Međutim, ova uobičajena zimska rutina koštat će jednog vlasnika automobila iz američke savezne države Michigan 128 dolara, koliko iznosi kazna koju će morati da plati.

Vozač je, kao što to obično radi tokom zime, izašao do svog parkiranog automobila, uključio motor i vratio se u kuću da sačeka dok se vozilo ne zagrije. Kada se vratio nakon izvjesnog vremena, na vjetrobranu je zatekao kazneni nalog koji mu je u međuvremenu ostavio policajac.

 

Iako biste možda pomislili da su motivi za izricanje ovakve kazne ekološki, u pitanju je drugi razlog. Naime, prema lokalnoj uredbi vozač ne smije da ostavi nezaključano vozilo sa uključenim motorom bez nadzora, jer na taj način olakšava "posao" lopovima, objašnjavaju u policiji.

Šef lokalne policije izjavio je za medije da on lično ohrabruje policajce da u takvim slučajevima kažnjavaju bez pardona.

"Kada ostavite otključan auto sa uključenim motorom bez nadzora, to je kao da ste ostavili pozivnicu lopovu", kaže on.

"Takve krađe se često završavaju opasnim policijskim potjerama za prekršiocima, što može da se izbjegne ako vodite računa o svom automobilu. Zdrav razum nam govori da ne ostavljamo otključano vozilo sa uključenim motorom na ulici."

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)