ZDRAVLJE

Neredovita mjesečnica: Kako na prirodan način uspostaviti regularan ciklus?

Većina se žena bar u jednom trenutku svoga života susretne s neredovitom mjesečnicom.  Katkada može biti samo od stresa, ali u ženskom organizmu izostanak mjesečnice, osim ako niste trudni, znak je…

Neredovita mjesečnica: Kako na prirodan način uspostaviti regularan ciklus?

Većina se žena bar u jednom trenutku svoga života susretne s neredovitom mjesečnicom.  Katkada može biti samo od stresa, ali u ženskom organizmu izostanak mjesečnice, osim ako niste trudni, znak je da nešto nije u redu.

U većini slučajeva ne brinemo se kada nam izostane, odnosno kasni mjesečnica nekoliko puta godišnje. Kao uzrok najčešće krivimo stres. No, tu je još mnogo faktora koji na to utječu:

- nagla promjena kilaže
- konzumacija alkohola i cigareta
- dojenje
- razni lijekovi
- kofein
- policistični jajnici
- hormonalni disbalans i sl.
Za sve ove uzročnike neredovitoga ciklusa lijek možemo pronaći u prirodi, piše “Ordinacija“.

Najbolji prirodni načini za regulaciju mjesečnice:

Jabučni ocat – smanjuje inzulin i na taj način razinu šećera u krvi što je često uzrok izostanka mjesečnice. Preporučuje se prije svakoga obroka uzeti 1-2 žlice jabučnoga octa.

Lanene sjemenke – odličan izvor fitoestrogena lignana koji ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron.

Umjereno vježbanje – iako pretjerana izloženost fizičkoj aktivnosti može uzrokovati izostanak mjesečnice, vježbanje i treninzi u kojima se nećete preforsirati i više su nego poželjni.

Osim što time možete uspostaviti redovitu mjesečnicu, možete umanjiti i bolove i grčeve koji se javljaju u tim danima u mjesecu.

Reduciranje stresa – ovo je svakako iznimno bitan čimbenik, kako za općenito zdravlje, tako i za uspostavu hormonalne ravnoteže u tijelu koja je presudna za redovitu mjesečnicu.

 

(Izvor: Haber.ba)