Znate li koji je prosječni životni vijek vašeg ljubimca? Neki žive 2 godine, neki 50

.
POSTOJI izreka koja kaže da će ljubimac biti prisutan samo u pola našeg života, ali da smo zato mi njemu za cijeli život. Imati kućnog ljubimca znači imati prijatelja, suputnika i člana obitelji. Međutim, briga o ljubimcima zahtijeva predanost i obavljanje poslova kao što su odlasci k veterinaru, kupovanje namirnica i slično.

 

Ljubimac svakodnevno zahtijeva vrijeme i pažnju i zbog toga je jako važno razmotriti životni vijek kućnog ljubimca prije nego što ga odlučiti udomiti, piše Popsugar.

 

Hrčak

Prosječni životni vijek hrčka je dvije do tri godine. Čimbenici poput prehrane, vježbanja i kvalitete njege izravno doprinose životnom vijeku hrčka.

 

Zamorac

Zamorci u prosjeku žive četiri do sedam godina. Treba ih dobro paziti jer uobičajene infekcije za njih mogu biti smrtonosne, posebno kada su u pitanju respiratorne bolesti.

 

Zlatna ribica

Kad se drže u zdravom okruženju, zlatne ribice mogu živjeti pet do 10 godina. Važno je da plivaju u slatkoj vodi jer mogu loše reagirati nakon promjene razine klora ili na teške metale u vodi.

 

Papiga

Papige prosječno žive pet do 15 godina. Vrlo su pametne životinje te je potrebno o njima voditi brigu i stvoriti prijateljski odnos.

Pas

U prosjeku psi žive sedam do 14 godina. Mnogo čimbenika utječe na životni vijek psa, uključujući pasminu, jer su neke pasmine sklonije bolestima od drugih.

 

Zec

Zečevi u prosjeku žive osam do 14 godina. S godinama postaju skloniji bolestima i gubitku apetita.

 

Mačka

Mačke koje žive s ljudima u kući imaju životni vijek od 10 do 20 godina. S druge strane, mačke koje žive na otvorenom, kao lutalice, imaju prosječni životni vijek od dvije do pet godina. Udomljavanje mačaka zapravo može povećati njihov životni vijek jer je manja vjerojatnost da će naići na grabežljivce ili otrovne tvari.

 

Kornjača

Kornjače mogu živjeti 40 do 50 godina jer imaju vrlo spor metabolizam. Međutim, često u zatočeništvu ne dobivaju dovoljno njege kako bi živjeli punim plućima.

Izvor: