Abdićeva odbrana traži izuzeće suda

.
Advokati tvrde da bi Kantonalni sud bio pristrasan, a Tužilaštvo da se postupak želi odugovlačiti

 

Nakon što je Vrhovni sud FBiH vratio Kantonalnom sudu u Bihaću odluku za produženje pritvora Fikretu Abdiću, na jučerašnjem ročištu Abdićeva odbrana je zatražila potpuno izuzeće suda, između ostalog i zbog činjenice da je aktualni načelnik i osumnjičenik ujedno i kandidat za predstojeće lokalne izbore, gdje mu je protukandidat jedan od svjedoka Tužilaštva.

Pred Kantonalnim sudom odbrana prvoosumnjičenog je na zapisnik postavila zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti zbog sumnje u političku motivaciju i pristrasnost Tužilaštva te da isto vođenjem istrage i podnošenjem prijedloga za produženje pritvora onemogućava da prvoosumnjičeni slobodno učestvuje u političkoj kampanji kao kandidat za načelnika.

 

 

Iz istih razloga je zatraženo prenošenje nadležnosti na drugi kantonalni sud te da se Abdić pusti iz pritvora. Nakon iznošenja zahtjeva ročište je prekinuto.

Tužilaštvo tereti Abdića za korupciju, zloupotrebu položaja te povrede ravnopravnosti pri obavljanju privredne djelatnosti

Tužilaštvo USK-a smatra da ne postoji niti jedan od paušalno navedenih razloga za izuzeće i prenošenje mjesne nadležnosti na drugo tužilaštvo, odnosno sud, te da su ovakvi zahtjevi odbrane usmjereni isključivo na odugovlačenje postupka po prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora kako bi prvoosumnjičeni bio pušten na slobodu iz procesnih razloga, kaže nam Irena Marjanović Čavkić, portparol Tužilaštva.

 

 

Prije nešto više od mjesec, uz načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića, uhapšeno je šest njegovih saradnika. Pored Abdića, jednomjesečni pritvor je određen još samo drugoosumnjičenom Sulejmanu Siliću, koji je nakon isteka 30 dana pušten na slobodu uz mjere zabrane.