Kap je prelila čašu: Evropski saveznici zadali žestok udarac Trumpu

.
Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) frustrirane pokušajima SAD-a da vodi pregovore iako je odlučio napustiti tu organizaciju, kazali su zvaničnici.

 

Njihov potez udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, jer se Washington, koji trenutno predsjedava skupinom G7, nadao da će u septembru objaviti zajednički plan za obuhvatnu reformu WHO-a, dva mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora.

 

SAD je WHO u julu obavijestio da će ga napustiti za godinu dana nakon što ga je Trump optužio da je previše blizak s Kinom i da loše upravlja pandemijom koronavirusa. WHO je sve optužbe odbacio.

 

Europske vlade također kritiziraju WHO, ali ne idu toliko daleko kao Washington.

 

„Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila WHO”, rekao je visoki europski zvaničnik koji učestvuje u pregovorima.

 

 

 

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli vlada Njemačke, Francuske, Britanije i Italije nisu imali komentara.

 

No francusko ministarstvo zdravlja je kazalo: „SAD ne bi smio biti predvodnik u reformi WHO-a nakon što je objavio da namjerava napustiti tu organizaciju”.

 

Na pitanje o stajalištu Francuske i Njemačke, visoki zvaničnik Trumpove administracije rekao je: „Sve članice skupine G7 eksplicitno su podržale bit ideja za reformu WHO-a”.

 

„Međutim, za žaljenje je da su Njemačka i Francuska u konačnici izabrale da se neće pridružiti skupini u prihvatanju plana”, rekao je.