Austrija cijepila samo 22 posto građana starijih od 75 godina

va

Skoro sve veće europske zemlje pod velikim su kritikama zbog manjka cjepiva za rizične i starije skupine građana, pa tako i Austrija. Nacionalni plan cijepljenja je predvidio cijepljenje štićenika i zaposlenika staračkih domova i domova za njegu te građana starijih od 80 godina i zaposlenika u zdravstvenim ustanovama.

Druga faza plana predviđa cijepljenje građana starijih od 70 godina, no nakon upita zastupnika NEOS-a jasno je kako je samo 22 posto građana starijih od 75 godina uistinu cijepljeno. Uz ovaj problem, evidentno je i neravnomjerno cijepljenje po saveznim pokrajinama. Tako je u Gornjoj Austriji cijepljeno 38 posto ove skupine, a u Štajerskoj Donjoj Austriji oko 15 posto. Trenutno je u glavnom gradu Beču cijepljeno tek 17 posto ove skupine.

Glasnogovornik za zdravstvo ispred NEOS-a Gerald Loacker je izjavio kako se ove brojke primjećuju i među smrtnim slučajevima. U Štajerskoj i Donjoj Austriji je visoka smrtnost, gdje je u sedmodnevnom prosjeku preminulo 4,6 odnosno 4,2 ljudi od koronavirusa na milijun stanovnika, dok je Gornjoj Austriji ‘samo’ jedna osoba na isti broj stanovnika.