Protesti nakon što je Turska istupila iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena

turky
Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, prije svega Ustavom, izjavila turska ministrica

Iako je u Turskoj tokom protekle godine evidentiran porast nasilja u porodici, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) odlučio je da istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja.

Hiljade ljudi protestiralo je u Turskoj danas pozivajući turskog predsjednika da poništi svoju odluku da se povuče iz prvog obavezujućeg sporazuma na svijetu za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, javlja AFP.

Iako je u Turskoj tokom protekle godine evidentiran porast nasilja u porodici, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine, piše Reuters.
 

Istanbulska konvencija iz 2011. godine zahtijeva od vlada da usvoje zakone kojima će se kažnjavati nasilje u porodici i slično zlostavljanje, kao i silovanje u braku i sakaćenje ženskih spolnih organa.

- Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, prije svega Ustavom. Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno snažan da primjenjuje nove zakonske mjere kada je to potrebno - izjavila je ministrica za porodicu, rad i socijalnu politiku Turske Zehra Zumrut, ne navodeći precizno iz kojih je razloga Turska odlučila da istupi iz međunarodnog sporazuma.

Međutim, turski konzervativni krugovi, koji se protive rodnoj ravnopravnosti, smatraju da međunarodni sporazum podriva porodičnu strukturu, ohrabruje nasilje te da LGBTQ zajednica koristi ideju jednakosti kako bi stekla veću prihvaćenost u društvu, piše "Al Jazeera English".

Kritičari upozoravaju da će ovaj potez zvanične Ankare dodatno udaljiti Tursku, koja teži ulasku u EU, od evropskih vrijednosti.