Studija otkriva koliko DNK mutacija imaju djeca roditelja iz Černobila

.
VEĆ desetljećima se u filmovima strave djeca onih koji su preživjeli neki oblik nuklearne nesreće prikazuju kao mutanti s dodatnim glavama, izobličenim dijelovima tijela ili kao boležljiva bića s visokim rizikom obolijevanja od raka.

No najnovije istraživanje o djeci čiji su roditelji bili izloženi zračenju nakon černobilske katastrofe 1986. godine pokazuje upravo suprotno, odnosno da ona nemaju više DNK mutacija od druge djece čiji su roditelji živjeli u normalnim okolnostima.

 

Radi se o jednoj od prvih studija koje su sustavno analizirale stope mutacija kod ljudi koji su bili izloženi katastrofi za koju je odgovorno ljudsko društvo, poput slučajnog izlaganja zračenju.

 

"Zabrinuti su zbog posljedica na sljedeću generaciju"

Osim što pruža nove uvide u to kako zračenje utječe na ljudsko tijelo, ova studija bi trebala ohrabriti one koji su bili izloženi štetnom zračenju, poput onih koji su živjeli u blizini tvornice Fukushima u Japanu 2011. godine, da je sigurno vratiti se kući ili imati djecu.

 

"Mnogi se plaše povratka, a najviše ih brinu posljedice na sljedeću generaciju. Na umu su im znanstveno-fantastični filmovi s troglavim bebama", rekao je liječnik Stephen Chanock iz Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu.

 

Iako su znanstvenici znali da ionizirajuće zračenje može oštetiti ljudsku DNK i povećati rizik od dobivanja raka, nisu znali u kojoj mjeri ono može utjecati na jajne stanice i spermije. Mutacije u spolnim stanicama bi se, teoretski, mogle prenositi generacijama, što potencijalno može uzrokovati poremećaje u razvoju ili rak kod potomaka osoba izloženih zračenju, piše The Guardian.

 

Analizirali genom 130 djece roditelja iz Černobila

Da bi istražili tu mogućnost, Chanock i njegovi kolege analizirali su genom 130 djece čiji su roditelji sudjelovali u čišćenju pogona u Černobilu nakon nesreće ili bili evakuirani iz obližnjih gradova i naselja. Sva su djeca začeta nakon nuklearnog incidenta.

 

Ustanovili su da iako su roditelji bili izloženi visokim razinama zračenja, kod njihove djece nije došlo do povećanja broja novih mutacija - onih koje nisu otkrivene ni kod jednog roditelja, ali koje su mogle nastati zbog oštećenja njihovih jajnih stanica ili sperme.

 

"Roditelji možda imaju te mutacije u krvi, ali nismo primijetili nikakve mutacije sperme ili jajnih stanica koje se prikazuju u znanstvenoj fantastici. Vjerujem da bi to što za sada nema dokaza o značajnim transgeneracijskim učincima trebala biti ohrabrujuća vijest", rekao je Chanock.