Šta svaki roditelj treba da zna

.

Vjerojatno nema roditelja koji nije smatrao kako će biti pravedan, uvijek donositi ispravne odluke, biti beskrajno strpljiv ali da će istovremeno dijete odgajati dosljedno, odlučno, ali s puno razumijevanja za potrebe svog najvećeg blaga. U idealnom životu ovaj scenarij je moguć.

U stvarnom životu i roditelji griješe, gube živce, viču, a ponekad i donose pogrešne odluke. Kako bi vam bar malo olakšali zahtjevnu roditeljsku ulogu mi vam donosimo popis stvari na koje nikada ne biste smjeli prisiljavati svoje dijete…

Da jede ako kaže da nije gladno

Doktori savjetuju tri velika obroka dnevno i pet manjih no treba imati na umu da je svako dijete drugačije. A uostalom naša nas tijela upozoravaju kada moramo jesti, a kada piti. Uostalom razmislite jeste li ikada vidjeli dijete koje neće glasno dati do znanja ako je jako gladno. Vjerojatno niste. Prema tome zaključak je jasan.

Da bude nešto što nije

Ako je vaše dijete stidljivo, prigrlite tu njegovu osobinu, a nemojte je pokušavati promijeniti. Ne tjerajte ga da se druži s puno djece, ako se želi igrati samo s jednim najboljim prijateljem. Isto vrijedi i za ekstrovertiranu i glasnu djecu. Nekad ih je teško pratiti no nemojte lomiti njihov karakter.

Da se izvini ako ne zna šta je učinilo krivo

Često ćete na igralištu čuti roditelje kako naređuju djeci da se izvini radi ovog ili onog. Djeca će to uraditi, ali ne znaju zapravo što su loše učinili. Dakle, prvo što trebate napraviti je objasniti im što su pogrešno učinili.

Da mahne svakome ko mu se osmjehne na ulici

Pravilo ne pričajte sa strancima trebalo bi vrijediti kako bi djecu zaštitili od onih koji nemaju dobre namjere.

Da spava u odvojenom krevetu ako to ne želi

Ovdje svaki roditelj ima već formirano mišljenje, no oni malo liberalniji složit će se da djecu ne treba prisiljavati na korake na koje nisu spremni. Neka dijete samo odluči kad je spremno za odvajanje i spavanje u vlastitom krevetu i sobi.

Uvesti mu dijetu jer je možda malo deblje

Sigurno da ima djece koja trebaju smršavjeti no to ne znači da im morate uvesti rigoroznu dijetu. Morate jednostavno donositi ispravne odluke dok ste još u dućanu ili na tržnici. Kupovati zdravu hranu, povrće i voće, a ne slatkiše i sokove. U tom slučaju dijeta neće biti niti potrebna.

Tjerati ga da radi nešto u čemu jednostavno nije dobro

Ne ohrabrujemo vas da odgojite dijete koje će lako odustajati, no ako vaše dijete ni nakon nekoliko mjeseci treniranja nogometa još nije svladalo osnovne vještine, krajnje je vrijeme da ga prebacite na neku drugu aktivnost, koju ono samo odabere. Raditi nešto u čemu ste dobri odlično je iskustvo koje utječe na samopouzdanje.

Ostavljati dijete na spavanju kod nekog drugog

Neka djeca jednostavno ne vole spavati kod prijatelja. Vole kad im mama ujutro napravi doručak, vole poznatu sobu i miris. Ako vaše dijete kaže da ne bi voljelo ostati kod nekog drugog nemojte ga ostavljati bez obzira na to kakve vi obveze ili planove imali. Najvažnije je da se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.