Potrošačka korpa u Federaciji manja za 20 KM: Prosječna plata u i dalje ne pokriva ni 50% minimalnih životnih troškova

bih
Pri proračunu u obzir su uzeti minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca

 

Savez samostalnih sindikata izračunao je iznos sindikalne potrošačke korpe za juni 2021. godine. U odnosu na mjesec maj ona je jeftinija za 21,72 KM, a ukupni iznos je 2.042,34 KM.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana  44,6 posto, stanovanje i komunalne usluge  15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja  6,4 posto, obrazovanje i kultura  6,4 posto, odjeća i obuća 14,7 posto, prijevoz  6,8 posto, te održavanje domaćinstva  5,9 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest  stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2021. iznosila je 990 KM i za 6,00 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Prema tome, pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 48,47 posto.

S druge strane, treba podsjetiti da ove brojke ne izražavaju potpuno tačno stanje stvari u BiH. Primjera radi, na jučerašnjem protestu zaposlenika u institucijama BiH, predstavnici Sindikata su naveli kako je njihova plata već deset godina zakucana na iznosu od 450 KM, što je otprilike tek 25% pokrivenosti potrošačke korpe.