Spavanje u istom krevetu s djecom pozitivno utječe i na roditelje i na djecu

.
Susan Krauss Whitbourne, profesorica psihologije na Sveučilištu Massachusetts Amherst smatra da privrženo roditeljstvo može pomoći djeci da odrastu u sretnije i samopouzdanije ljude.

 

– Privrženo roditeljstvo način je odgajanja djece u kojem roditelj stvara posebnu vezu sa svojom djecom, objašnjava Whitbourne za Mirror.   Profesorica kaže da se cijeli pristup privrženog roditeljstva povezuje s četiri glavna koncepta. Prvi se odnosi na zajedničko spavanje roditelja i djece u istoj sobi ili čak u istom krevetu, uz odgovarajuće mjere opreza. Iako postoje brojene rasprave o ispravnosti ove vrste odgoja, novo je istraživanje pokazalo da takav pristup roditelja ima pozitivan utjecaj mentalno i fizičko stanje djeteta, ali i roditelja.

Uz zajedničko spavanje, ova odgojna metoda uključuje i odgovaranje na svaki plač i zahtjev djeteta, za razliku od puštanja da se dijete samo smiri, te fizičku prisutnost koja se izražava maženjem ili grljenjem. Dokazano je da i roditelji i djeca imaju koristi od ove vrste odgoja i povezanosti. Roditelji su sretniji i manje se svađaju. Uz to, stvaraju poseban odnos sa svojom djecom koji se razvija kroz godine.

S druge strane, djeca privrženih roditelja imaju nižu razinu stresa, puno manje plaču, imaju veću privrženost za svoje roditelje te veću razinu empatije. Sve te emocije pomažu djeci da u budućnost bolje vladaju svojim osjećajima, ali i da se bolje prilagođavaju na nove ljude i nove situacije. Dok neki govore da se ne slažu s ovakvim pristupom jer djeca postaju previše ovisna o roditeljima, drugi ga hvale i govore kako im dijete puno manje plače nego prije. Iako ovaj način roditeljstva pozitivno utječe na roditelje i djecu, na samim roditeljima je da odluče je li ovo ispravno za njih i njihovu djecu.