Heftičnjak: Opozicija se budi

heft

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

U Sarajevu danas nastaje nova stranka i gasi se A-SDA

Ovo je sedmica u kojoj je opozicija pokazala potencijal i čini se da ujedinjenja konačno može skloniti SDA sa vlasti. Stvaraju se pretpostavke, tako je u Sarajevu ujedinjena stanka A-SDA, koja je nastala 2008. godine u Cazinu i NBL, stranki koja je nastala pred opće izbore 2018. godine i na čijem je čelu načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić. Nova stranka se zove Narodni evropski savez, a za njenog predsjednika je izabran Nermin Ogrešević. Stranka Elmedina Konakovića dobila je pojačanje u Srebreniku, gdje je dugogodišnji načelnik Omerović prišao NiP-u. SDP se lomi sa sobom, dok je Naša stranka u ovom momentu pogubljena nakon političkog debakla u Mostaru. Platforma za progres ima svoje izazove, a Nezavisni blok Senada Šepića se čini se bazirao na konkretnim idejama, naročito vezanim za jaku i aktivnu ulogu u prozapadnoj politici. Okrupnjavanje ovih stranaka značilo bi kraj u vlasti SDA, a time bi se otvorio put ka novom dijeljenju karata i na državnom nivou, bez Milorada Dodika i Dragana Čovića. Šansa je tu, samo lideri opozicije moraju se otarasiti sujete i svaku od pojedinačnih snaga njihovih stranaka staviti u funkciju dobrih rješenja za građane. To je dobitna kombinacija na koju SDA nema nikakav odgovor.     

 

Platforma Evropa, sada: Šepić pokazuje da zna kako ideju Evrope prebaciti preko Une

Nezavisni blok zajedno sa važnim partnerima iz Evrope pripremio je, kako smo saznali, prijedlog dokumenta Evropa, sada!, za kojeg je lider NB-a Senad Šepić već dobio podršku nekih važnih stranaka iz oba bh. entiteta, a kojeg će uputiti i drugim zainteresiranim političkim strankama, ali i nevladinim organizacijama i medijima. Bosna i Hercegovina razapeta između parcijalnih interesa Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, kao i neodustajanja prvenstveno Srbije za velikodržavničkim projektima, te i novog miješanja karata na geopolitičkoj mapi Balkana, treba pronaći unutrašnju snagu za integrativnim procesima. Bez obzira na sve greške i inertnost Evropske unije i njene birokratije, evropska ideja je i dalje jedna od rijetkih koja ima podršku tri četvrtine građanki i građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Ovo je upravo i poseban motiv Nezavisnog bloka da aktivira zdrave političke snage u zemlji, iz oba entiteta, kako bi zemlja konačno krenula putem koji je jedini ispravan.

 

General Atif Dudaković smješten na kliniku Podhrastovi u Sarajevu

Atif Dudaković, general Armije RBiH i legendarni komandant Petog korpusa nalazi se u klinici Podhrastovi u Sarajevu. On je hospitaliziran zbog komplikacija izazvanih koronavirusom. Dudaković je bio zapovjednik obrane Bihaća tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. – 1995. Dok se sve više ljudi bori sa COVID-om19, a treći talas nas već zapljuskuje, vlasti ni one državne niti one entitetske ne znaju kada će vakcinacija započeti kod nas. Ovakav užasan odnos vlasti prema ovom gorećem problemu, ogolio je svu njenu nesposobnost. General Dudaković već duže vrijeme ima problema sa zdravljem, a ispred bolnice i po gradovima postavljeni su transparenti: "Izdrži, generale". Nema sumnje da će nas general dobiti i ovu bitku.

 

Iz Grada se oprostili od Bandića: 'Živio je za Zagreb i građane'

U nedjelju ujutro sve je iznenadila vijest da je umro Milan Bandić, dugogodišnji gradonačelnik Zagreba. ''Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe'', priopćili su iz Grada Zagreba. Milan Bandić je preminuo iznenada u 66. godini, od posljedica srčanog udara.

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslijediplomski studij na  tom fakultetu. Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica. Bio je oženjen i imao jednu kćer. Često kontroverzan i kritiziran, Bandić je obilježio posljednje dvije decenije Zagreba i nema sumnje da je imao vanserijsku energiju i predanost radu. Često je isticao svoje opredjeljenje i ljubav prema rodnoj Bosni i Hercegovini. Neka mu je laka zemlja.

 

Milan Tegeltija postaje pravni savjetnik Milorada Dodika

Donedavni predsjednik VTSV-a Milan Tegeltija postaje savjetnik Milorada Dodika. "Nakon 20 godina provedenih u pravosuđu, tužilačkim i sudijskim funkcijama sutra podnosim ostavku i na mjesto sudije izlazim iz pravosuđa. O mom narednom anganžmanu bićete brzo informisani", objavio je Tegeltija na Twitteru. Podsjećamo, Tegeltija je prije dva mjeseca podnio ostavku na poziciju predsjednika VSTV-a. To je učinio nakon što je objavljen videosnimak na kojem je vidljivo da navodno namješta posao sutkinje sestri bivše članice VSTV-a. Ova afera je u javnosti postala poznata kao "Potkivanje 2". Na tegeltijino mjesto izabran je Halil Lagumdžija, a on se povukao na, kako kaže, zasluženi odmor na Maldivima odakle je putem Twittera svakodnevno komentirao političku situaciju u BiH.

Dugo se špekulisalo o narednom Tegeltijinom angažmanu, a po političkim kuloarima su kružile priče i o ambasadorskom mandatu u nekoj od država. Nova Tegeltijina funkcija, ipak, nikog neće začuditi ako se uzme u obzir bliskost sa Miloradom Dodikom s kojim i javno dijeli ideološke stavove. Ovo je porazno i pokazuje svu spregu između korumpirane političke elite i nosioca najodgovornijih funkcija u pravosuđu. Milan Telegltija je odavno izbio svaki integritet, a i čovjek kojeg će savjetovati nema ništa bolji status kod ozbiljnih ljudi.

 

Alarmantno: Za 6 godina skoro trećina manje djece u školama u USK

Prema podacima Federalnog ministarstva obrazovanja, najveće procentualno smanjenje u šestogodišnjem periodu zabilježeno je u Unsko-sanskom kantonu od skoro 28%. U prilog ovoj činjenici posebno idu pokazatelji iz Ključa, općine koja ima sve manje djece u školama i u kojoj je nekoliko područnih škola zatvorilo svoja vrata. Stanje nije puno bolje ni u drugim krajiškim općinama. Mogu li vlasti konačno ponuditi neko rješenje i zaustaviti ovaj trend? I da li iko o ovome ozbiljno razmišlja? Sa ovim poraznim podacima padaju u vodu sve velike političke rasprave. Demografska katastrofa je najbolji pokazatelj ''uspješnosti'' aktuelnih vlasti u Bosni i Hercegovini. Stanje se mora pod hitno mijenjati i jedina šansa su izbori 2022. kada građani moraju uzeti stvar u svoje ruke i dati podršku ljudima koji imaju ideju i plan kako ove porazne brojke zaustaviti.

Izvor: